— DATALAB BLOG —

Korisni savjeti za uspješno poslovanje

U današnjem svijetu važi da kada imaš informaciju, imaš moć. Ekipa Datalaba svoje znanje dijeli s vama. Korisni savjeti, novosti u zakonodavstvu, primjeri iz prakse, poslovna rješenja za mala, velika i internacionalna preduzeća, novosti i događaji iz Datalabovih krugova i mnogo toga još…

5 tipova kompanija koje mogu imati koristi od Cloud ERP rješenja

Često se čuju prednosti Cloud rješenje. Često se čuje kako će to pomoći kompanijama da unaprijede poslovanje i da pojeftine IT. Ipak, često za krajnje korisnike sve ovo djeluje prilično apstraktno i daleko od realnosti. Vrlo jednostavno, kompanije imaju problem da svoje poslovanje „vide“ u kontekstu Cloud-a. Zbog toga smo ovaj blog post posvetili upravo tipičnim predstavnicima kompanija koji možda mogu prepoznati elemente svog poslovanja i postaviti ih u Cloud kontekst.

Kako kreirati efikasan kontroling u preduzeću?

Efikasan kontroling u preduzeću „san“ je svakog strateškog menadžera. Međutim, da li je taj menadžerski „san“ moguće postići povećanjem ulaganja u informatizaciju i automatizaciju poslovanja, a izostankom ulaganja u nove: načine rada, procedure, operativna postupanja i što je najvažnije u ljudske potencijale, koji će da koriste prednosti suvremenih tehnoloških alata.

Upravljanje finansijskim rizicima i primjena digitalnih alata

Upravljanje finansijskim (i ostalim poslovnim rizicima) u 21.stoljeću podrazumijeva automatizaciju finansijskih transakcija i izvještavanja primjenom digitalnih alata. Razvoj finansijske funkcije u preduzeću nije svrsishodan ukoliko kadrovi nisu upoznati, a unutarnja organizacija rada nije u skaldu sa suvremenim (digitalnim) trendovima tj. ukoliko se digitalni alati ne primjenjuju u svakodnevnim poslovnim aktivnostima preduzeća.

Značaj „big data“ za donošenje poslovnih odluka

Poslovno odlučivanje, naročito ukoliko je riječ o tzv. donošenju odluka u grupi, može biti veoma izazovan zadatak za menadžere. Donositi poslovne odluke bez adekvatnih podataka, nije „mudro“ rješenje, ukoliko na tržištu postoje suvremeni IT alati koji pomažu menadžerima da na kvalitetnim podacima i izvještajima zasnivaju svoju argumentaciju, pri donošenju poslovnih odluka.

Stran 1 od 712345...Zadnja »

Budite u toku. Primajte obavijesti sa Datalab bloga na Vašu email adresu.

Prijavite se na naš newsletter

* obavezna polja