Upravljanje narudžbama u proizvodnji

22 feb 2024

Upravljanje narudžbama u proizvodnji: Povećajte efikasnost od trenutka prijema narudžbe do isporuke proizvoda

Povećanje efikasnosti proizvodnje putem pravovremene proizvodnje većeg broja narudžbi može donijeti brojne koristi, uključujući pravovremeno završavanje projekata, povećanje produktivnosti zaposlenika, smanjenje troškova, zadovoljstvo kupaca i mnoge druge prednosti. U današnje vrijeme, kupci postaju sve zahtjevniji, što znači da je sve teže zadovoljiti njihove želje i zahtjeve. Proizvodnja po narudžbi s mogućnošću prilagođavanja tim željama i zahtjevima sve više dobiva na važnosti. U nastavku predstavljamo nekoliko ključnih strategija koje proizvodna preduzeća mogu koristiti za optimizaciju ovog ključnog dijela svojih poslovnih aktivnosti.

Korištenje programa za upravljanje narudžbama

Važno je implementirati sisteme podrške proizvodnji, poput ERP sistema, koji uključuju alate za planiranje proizvodnje, praćenje zaliha i optimizaciju proizvodnog procesa. Time možemo dobiti sveobuhvatan uvid u cjelokupni životni ciklus narudžbe od početnog upita do konačne dostave.

Fleksibilnost u proizvodnji

Ima smisla omogućiti proizvodnu liniju koja je dovoljno prilagodljiva da se brzo može prilagoditi različitim tipovima narudžbi. Na taj način možemo bolje upravljati fluktuacijama u potražnji i osigurati da su sve narudžbe ispunjene u optimalnom vremenu.

PANTHEON Manufacture se ističe kao lider u ovom pristupu, pružajući sveobuhvatno rješenje od prihvatanja narudžbe do konačne dostave, s naglaskom na fleksibilnosti, personalizaciji, preciznom planiranju i terminiranju.

Neprekidno praćenje proizvodnje u stvarnom vremenu

Sistemi za praćenje proizvodnje u stvarnom vremenu omogućavaju kontinuirano ažuriranje informacija o statusu narudžbi. To nam osigurava da smo uvijek informirani o mogućim kašnjenjima ili problemima u proizvodnji.

Alati unutar PANTHEON-a omogućuju trenutni i direktni pristup najnovijim podacima u stvarnom vremenu; o statusu proizvodnje, zalihama i drugim ključnim metrikama. Za pristup proizvodnji u stvarnom vremenu s PANTHEON-om, ključni su sljedeći elementi: dnevno planiranje i terminiranje, integracija sa strojevima i centralizirani podaci na jednom mjestu.

Prioritetno upravljanje narudžbama

Korištenjem strategija prioritetnog upravljanju narudžbama, možemo ih sortirati prema hitnosti, veličini i drugim bitnim faktorima. To nam omogućava da se fokusiramo na narudžbe koje su ključne za naše poslovanje, istovremeno održavajući zadovoljstvo kupaca.

Transparentnost u lancu nabave

Transparentnost u lancu nabave omogućuje praćenje kretanja sirovina i konačnih proizvoda kroz čitav proces. Na taj način možemo spriječiti eventualna kašnjenja zbog nedostatka sirovina ili logističkih problema.

PANTHEON Manufacture omogućuje proizvođačima da prilagođavaju svoje proizvodne procese prema specifičnim zahtjevima narudžbi. Sa različitim pristupima planiranju – od pojedinačnog i maloserijskog do serijskog i masovnog, te procesne proizvodnje – program omogućuje prilagodbu zahtjevima kako jednostavnih tako i vrlo strukturiranih proizvoda. Personalizacija narudžbi je ključna ako želimo dosljedno zadovoljiti očekivanja naših kupaca.

Planiranje i terminiranje

PANTHEON Manufacture se fokusira na srednjoročno operativno planiranje i detaljno kratkoročno terminiranje proizvodnje. Program omogućava precizno planiranje proizvodnih operacija i upravljanje proizvodnim resursima. Na taj način omogućava proizvođačima optimizaciju iskorištenosti resursa i efikasno praćenje procesa proizvodnje.

Operativno planiranje

PANTHEON Manufacture nije samo alat za dugoročno planiranje, već i za srednjoročno operativno planiranje. Sposobnost brze prilagodbe na promjene na tržištu omogućava proizvođačima da ostanu responsivni i konkurentni. Program podržava kako jednostavne tako i kompleksne proizvodne procese, osiguravajući odgovarajuću fleksibilnost u brzo mijenjajućem se okruženju.

Detaljno terminiranje

Terminiranje u PANTHEON Manufacture predstavlja detaljno usklađivanje rokova izrade. S ovim programom proizvođači mogu provoditi terminiranje iz operativnih proizvodnih planova uzimajući u obzir podatke o računima materijala i tehnološkim postupcima. To osigurava da su rokovi izrade usklađeni s resursima i da su narudžbe izvršene pravovremeno.

PANTHEON Manufacture se tako pokazuje kao vrhunski partner u efikasnom upravljanju narudžbama u proizvodnji, pružajući proizvođačima fleksibilnost, optimizaciju i konkurentnost u promjenjivom tržišnom okruženju.

Ne propustite poduzetničke vijesti i savjete

Ukoliko biste željeli mjesečno na svoj mail primati koristan sadržaj napisan iz svakodnevnih situacija vašeg poslovanja i iskustva, zabilježite to u obrascu.

X