Transformacija poslovanja kroz implementaciju PANTHEON DMS & eKnjiženje rješenja: Iskustvo računovodstvene agencije Markart

14 mar 2024

U današnjem dinamičnom poslovnom okruženju, računovodstvene agencije se suočavaju sa sve većim izazovima u upravljanju dokumentima, često se boreći s dugotrajnim procesima unosa podataka i mogućim greškama. Zahvaljujući implementaciji PANTHEON DMS (Document Mangement System) i PANTHEON eKnjiženja otvara se novo poglavlje efikasnosti i tačnosti u radu.

Implementacija DMS rješenja i eKnjiženja predstavlja ključni korak u transformaciji računovodstvenih agencija ka modernom i efikasnom poslovanju. Računovodstvena agencija Markart je jedan od odličnih primjera koji pokazuju koliko ovakve tehnološke inovacije mogu promijeniti način na koji poslujemo.

Prednosti implementacije DMS-a u agenciji Markart

  • Ubrzanje procesa: Unos ulaznih računa više nije spor i zahtjevan proces. DMS omogućava znatno ubrzanje ovog procesa, preusmjeravajući značajno vrijeme za efikasnije poslovne procese kontrolinga.
  • Smanjenje grešaka: Automatizacija procesa smanjuje mogućnost ljudske greške prilikom unosa podataka, čime se osigurava veća preciznost finansijskih informacija.
  • Jednostavan pristup dokumentima: Brz i jednostavan pristup svim dokumentima u DMS arhivi omogućava efikasnije upravljanje dokumentacijom i lakšu pretragu potrebnih informacija.
  • Povezanost dokumenata: Integracija dokumentacije sa internim dokumentima, subjektima i drugim evidencijama osigurava kompletnu sliku poslovanja i olakšava proces donošenja odluka.
  • Automatizacija knjiženja: Mogućnost automatskog unosa i knjiženja po poreznim stopama i pozicijama na računu dodatno ubrzava proces i povećava tačnost finansijskih podataka.

 

„Implementacijom DMS rješenja i eKnjiženja u računovodstvenoj agenciji Markart, omogućili smo  da efikasnije iskoriste svoje resurse, eliminirajući dugotrajne i repetitivne procese unosa i knjiženja računa. Smanjenje grešaka prilikom unosa podataka također je značajno doprinijelo povećanju tačnosti finansijskih informacija. Kroz ovaj projekat, Markart je dobio ne samo tehnološko unaprijeđenje, već i podršku stručnog tima“, Edina Šehić, PANTHEON konsultantica Datalab BH.

 

Korištenje naprednih eProcesa

  • Automatizacija unosa računa: Automatizacija unosa skeniranih računa sa različitih izvora, uključujući email adrese i lokacije na računaru, osigurava brži i efikasniji tok rada.
  • Automatska klasifikacija dokumenata: Automatsko dodjeljivanje klasifikacije unesenih dokumenata olakšava organizaciju i pronalaženje potrebnih informacija.
  • Personalizovano eKnjiženje: Mogućnost automatskog pokretanja procesa eKnjiženja na željenim klasifikacijama omogućava prilagođavanje procesa potrebama svake agencije.
  • Efikasno razdvajanje dokumenata: Automatsko razdvajanje pomoću separacijskog žiga kod skeniranja velikog broja računa u jedan zbirni fajl štedi vrijeme i resurse.

 

Iskustvo računovođe

„Implementacija DMS rješenja i eKnjiženja značajno unapređuje naše poslovanje. Prvenstveno, omogućava nam efikasniju preraspodjelu vremena smanjujući  utrošak istog na unos i knjiženje računa. Osim toga, poboljšava se i tačnost naših podataka – sistem koji ima jasno definisanu šemu ne griješi. Budući da se u praksi često ponavljaju isti računi iz mjeseca u mjesec, vjerujemo da će sistem ubrzo postati mnogo brži od referenta. Dodatni benefit je što sistem ne odlazi na godišnji odmor, ne koristi bolovanje, niti daje otkaz, pružajući nam dodatnu sigurnost i stabilnost u poslovanju“, Amela Ibrahimkadić, glavni računovođa agencije Markart.

Naredni koraci i budućnost

Kako se računovodstvo i dalje transformiše, agencije poput Markarta razmatraju nove tehnologije i digitalne alate koji bi mogli dalje unaprijediti njihov rad. Uvođenje DMS-a je samo prvi korak u tom procesu, a očekuje se da će se daljnji razvoj umjetne inteligencije nastaviti s ciljem još veće efikasnosti i tačnosti.

„Uvođenje DMS-a i eKnjiženja predstavlja ključni korak u našoj strategiji digitalne transformacije. Očekujemo da će ova inicijativa dodatno unaprijediti naše poslovanje, omogućavajući nam da budemo još efikasniji, tačniji i konkurentniji na tržištu. Već godinama unazad digitalizaciju smatramo nezaobilaznim procesom našeg poslovanja. Uzimajući u obzir značajne prednosti koje ovaj proces donosi, zadovoljni smo podrškom koju nam je Datalab pružio u implementaciji novih digitalnih rješenja. Na tehnološke inovacije ove vrste gledamo kao jedan od temelja našeg dugoročnog uspjeha i rasta“, Emina Tahirović, direktorica agencije Markart.


Računovodstvena agencija Markart

Markart sa svojim stručnim timom uspješno vrši usluge računovodstva, knjigovodstva i poreznog savjetovanja od 1998. godine. Bez obzira da li se radilo o prilagođenim finansijskim izvještajima ili saradnji na engleskom ili njemačkom jeziku, naši klijenti dobivaju kvalitetnu uslugu prilagođenu njihovim potrebama. Također, koriste i inovativne metode savjetovanja i edukacije koji su bili od velike pomoći njihovim klijentima, a mogu biti i Vama.

Detaljnije o računovodstvenoj agenciji Markart i uslugama saznajte na https://markart.co.ba/

Želite detaljnije saznati o implementaciji PANTHEON DMS i eKnjiženje rješenju?

Tu smo za Vas I 033 652 101 I godigital@datalab.ba

Ne propustite poduzetničke vijesti i savjete

Ukoliko biste željeli mjesečno na svoj mail primati koristan sadržaj napisan iz svakodnevnih situacija vašeg poslovanja i iskustva, zabilježite to u obrascu.

X