Decembar – vrijeme inventure

15 dec 2023

Sa završetkom kalendarske godine približava se i zaključivanje poslovne godine za mnoge poduzetnike, što znači da je došlo vrijeme za obavljanje inventure osnovnih sredstava. Popis osnovnih sredstava može se obaviti u bilo kojem trenutku tokom godine, ali kod većine kompanija ustalila se praksa obavljanja inventure prema kraju kalendarske godine. To posebno vrijedi kod kompanija čija poslovna godina je ista kao i kalendarska.

Inventura osnovnih sredstava nije samo formalnost ili administrativni postupak. To je ključni korak u vođenju kompanije koji poduzetnicima omogućava precizan uvid u poslovanje te pomaže u upravljanju sredstvima i optimizaciji poslovnih procesa. Također je ključna za odražavanje preciznog finansijskog stanja kompanije, što je izuzetno važno za daljnje planiranje i odlučivanje.

Mnoge kompanije i u moderno doba suočavaju se s problemom ručnog obavljanja inventure. Zaposleni se često nalaze u vrtlogu brojanja, sabiranja i ručnog prenosa informacija iz različitih izvora, kao što su skladišta, papirnate evidencije ili Excel tablice, u poslovni informacioni sistem. Osim što je ovaj proces vremenski zahtjevan, postoji i velika šansa za greške i nedosljednosti u podacima.

U nastavku smo analizirali aspekte jedne od ključnih aktivnosti s kojom se svaka kompanija mora suočiti pri završetku godine. Važno je efikasno pripremiti kompaniju za nadolazeću poslovnu godinu.

Praksa inventure ili popisa uključuje prvo analizu zaliha. Zalihe predstavljaju robu namijenjenu prodaji ili korištenju u proizvodnji proizvoda za prodaju, koja ostaje na zalihi na kraju poslovne godine, što sve predstavlja trošak za kompaniju.

Možemo ih svrstati u sljedeće grupe:

  1. Sirovine i poluproizvodi
  2. Potrošni materijali i potrepštine
  3. Proizvodi u procesu
  4. Roba za prodaju
  5. Gotovi proizvodi

Kada dođe vrijeme za sastavljanje konačnih godišnjih finansijskih izvještaja kompanije, također je potrebno evidentirati fizičke količine robe na zalihama koje treba valorizirati.

Kako bismo izbjegli gubljenje dragocjenog vremena, smisleno je razmotriti moderna rješenja koja olakšavaju i ubrzavaju proces inventure. Korištenje digitalnih alata i tehnologije omogućuje automatizaciju mnogih koraka, što dovodi do veće preciznosti i efikasnosti. Sistematsko praćenje osnovnih sredstava kroz cijelu godinu pomoću digitalnih platformi može olakšati konačnu inventuru i smanjiti mogućnost grešaka.

Osim toga, digitalna rješenja omogućavaju trenutni uvid u stanje osnovnih sredstava, što poduzetnicima omogućava bolje upravljanje zalihama, njihovo pravovremeno obnavljanje i smanjenje gubitaka. Takva rješenja omogućavaju kompanijama da proaktivnije pristupe upravljanju svojim sredstvima, što je ključno za dugoročni uspjeh kompanije.

Želite li saznati više o efikasnijem upravljanju zalihama i lakšem pripremanju za inventuru? Pozivamo vas da pogledate online seminare na temu inventure.

Besplatni webinar:

Nikad lakši popis inventure robe i osnovnih sredstava integracijom rješenja: Inventory i PANTHEON

Besplatni priručnici:

4 koraka do učinkovite inventure

Ne propustite poduzetničke vijesti i savjete

Ukoliko biste željeli mjesečno na svoj mail primati koristan sadržaj napisan iz svakodnevnih situacija vašeg poslovanja i iskustva, zabilježite to u obrascu.

X