, ,

Kako online poslovanje unapređuje saradnju između knjigovođe i klijenta

24 jul 2020

Online poslovni program pruža bolje korisničko iskustvo kako za knjigovođu tako i za klijenta

Zadnjih nekoliko mjeseci došlo je do drastičnih promjena u svim oblastima poslovanja. I mala preduzeća i računovođe i knjigovodstvene agencije bili su prinuđeni da svoj rad prilagode novonastaloj situaciji. Digitalizacija računovodstva i beskontaktna razmjena dokumenata postali su stvarnost praktično preko noći.

„Ako prije nego što je epidemija proglašena, kompanije nisu bile svjesne ili možda nisu vjerovale u snagu i potrebu digitalizacije poslovanja, njihovo mišljenje se sada promijenilo. Poslovanje bez papira postalo je imperativ, a kompanije su počele da ubrzavaju svoju odluku o korištenju naprednih usluga i programskih rješenja u oblaku. Ovo je ujedno i idealna kombinacija za rad između knjigovodstvene agencije i poduzetnika “, kaže Senka Šrot, konsultant odjeljenja podrške u kompaniji Datalab SI d.o.o.

Računovodstvo u oblaku

Računovodstva se najčešće opredjeljuju za softverska rješenja u oblaku jer im ona nude mogućnost da ga koriste za više nepovezanih poslovnih subjekata u okviru jedne šeme licenciranja. Većina naprednih softverskih rješenja kao što je PANTHEON, imaju licence uređene tako da računovođe mogu pristupiti svim bazama podataka svojih klijenata. Većina šema licenciranja u oblaku je fleksibilna, pa računovođe uvijek imaju mogućnost iznajmljivanja dodatnih licenci ili smanjenja broja licenci i na taj način plaćaju samo ono što im je zapravo potrebno i ono što zaista koriste.

Budući da računovođe rade sa klijentima na istoj bazi podataka, nema potrebe da dvostruko unose ili uvoze podatke. To takođe omogućava efikasniju razmjenu dokumenata između računovodstva i klijenta, jer virtuelna razmjena štedi vrijeme i novac. Sva dokumenta koja kupac uvozi u Cloud odmah se vide i kod računovođe. Na taj način računovođa izbjegava traženje dokumenata po folderima jer je knjigovodstveni program u oblaku centralizovani sistem za smještanje svih dokumenata koji inače cirkulišu kompanijom i smještaju se na različitim lokacijama ili fasciklama.

Knjigovodstvena rješenja u oblaku omogućavaju knjigovođi i klijentu pristup u bilo koje vrijeme i sa bilo kojeg uređaja koji ima internet konekciju. To korisnicima omogućava mobilnost i mogućnost rada sa bilo kojeg mjesta, uključujući i od kuće i na daljinu. Cloud rješenje omogućava pristup trenutnim podacima i analizama, što zauzvrat ima pozitivan uticaj na donošenje odluka i doprinosi većoj transparentnosti poslovanja. Na ovaj način knjigovođa ili knjigovodstvena agencija izbjegavaju troškove održavanja sopstvene serverske infrastrukture i brigu o nadogradnjama, jer su nadogradnje automatske, a ponuđač rješenja brine se o svim popravkama i zakonskim usklađenima.

Za sigurnost takođe ne treba da brinu. „Sigurnost podataka je još jedna prednost. Kada koristite PANTHEON Cloud ili Web rješenje u hostingu, podaci kompanije se sigurno čuvaju na Telekomovim serverima, a sigurnosne kopije se takođe automatski kreiraju. Ne postoji strah da će podaci biti izgubljeni ili uništeni “, dodala je Šrotova.

PANTHEON WEB LIGHT

Online poslovni program

Prijavi se i testiraj

eKnjiženje

eKnjiženje je sistem za automatsko prepoznavanje sadržaja skeniranih faktura ili dokumenata, koji omogućava prikupljanje i prepoznavanje podataka sa papirnog dokumenta i pretvara ih u elektronski oblik, a samim tim i automatsko knjiženje u bilans stanja i glavnu knjigu. Kada koristite eKnjiženje potpuno nestaje potreba za ručnim unosom ili ponovnim unosom podataka sa dokumenata, a mogućnost grešaka je značajno smanjena. Uz to, eKnjiženje je značajno jeftinije i brže od ručnog unosa podataka. Na ovaj način, knjigovođa obavlja svoj posao brže, a uštede može prenijeti i na kupce u vidu jeftinijih usluga.

Sigurni smo da ćete jako brzo osjetiti sve prednosti ovakvog načina poslovanja. Da bismo vam maksimalno u tome pomogli stavljamo vam na raspolaganje korištenje online poslovnog programa i alata za digitaliaciju potpuno besplatno do 31.8.2020.

 

GO DIGITAL

Besplatni digitalni alati do 31.8.2020

Pogledaj ponudu

Ne propustite poduzetničke vijesti i savjete

Ukoliko biste željeli mjesečno na svoj mail primati koristan sadržaj napisan iz svakodnevnih situacija vašeg poslovanja i iskustva, zabilježite to u obrascu.

X