, ,

Kako online poslovanje unapređuje saradnju između knjigovođe i klijenta

24 jul 2020

Online poslovni program pruža bolje korisničko iskustvo kako za knjigovođu tako i za klijenta

Zadnjih nekoliko mjeseci došlo je do drastičnih promjena u svim oblastima poslovanja. I mala preduzeća i računovođe i knjigovodstvene agencije bili su prinuđeni da svoj rad prilagode novonastaloj situaciji. Digitalizacija računovodstva i beskontaktna razmjena dokumenata postali su stvarnost praktično preko noći.

„Ako prije nego što je epidemija proglašena, kompanije nisu bile svjesne ili možda nisu vjerovale u snagu i potrebu digitalizacije poslovanja, njihovo mišljenje se sada promijenilo. Poslovanje bez papira postalo je imperativ, a kompanije su počele da ubrzavaju svoju odluku o korištenju naprednih usluga i programskih rješenja u oblaku. Ovo je ujedno i idealna kombinacija za rad između knjigovodstvene agencije i poduzetnika “, kaže Senka Šrot, konsultant odjeljenja podrške u kompaniji Datalab SI d.o.o.

Računovodstvo u oblaku

Računovodstva se najčešće opredjeljuju za softverska rješenja u oblaku jer im ona nude mogućnost da ga koriste za više nepovezanih poslovnih subjekata u okviru jedne šeme licenciranja. Većina naprednih softverskih rješenja kao što je PANTHEON, imaju licence uređene tako da računovođe mogu pristupiti svim bazama podataka svojih klijenata. Većina šema licenciranja u oblaku je fleksibilna, pa računovođe uvijek imaju mogućnost iznajmljivanja dodatnih licenci ili smanjenja broja licenci i na taj način plaćaju samo ono što im je zapravo potrebno i ono što zaista koriste.

Budući da računovođe rade sa klijentima na istoj bazi podataka, nema potrebe da dvostruko unose ili uvoze podatke. To takođe omogućava efikasniju razmjenu dokumenata između računovodstva i klijenta, jer virtuelna razmjena štedi vrijeme i novac. Sva dokumenta koja kupac uvozi u Cloud odmah se vide i kod računovođe. Na taj način računovođa izbjegava traženje dokumenata po folderima jer je knjigovodstveni program u oblaku centralizovani sistem za smještanje svih dokumenata koji inače cirkulišu kompanijom i smještaju se na različitim lokacijama ili fasciklama.

Knjigovodstvena rješenja u oblaku omogućavaju knjigovođi i klijentu pristup u bilo koje vrijeme i sa bilo kojeg uređaja koji ima internet konekciju. To korisnicima omogućava mobilnost i mogućnost rada sa bilo kojeg mjesta, uključujući i od kuće i na daljinu. Cloud rješenje omogućava pristup trenutnim podacima i analizama, što zauzvrat ima pozitivan uticaj na donošenje odluka i doprinosi većoj transparentnosti poslovanja. Na ovaj način knjigovođa ili knjigovodstvena agencija izbjegavaju troškove održavanja sopstvene serverske infrastrukture i brigu o nadogradnjama, jer su nadogradnje automatske, a ponuđač rješenja brine se o svim popravkama i zakonskim usklađenima.

Za sigurnost takođe ne treba da brinu. „Sigurnost podataka je još jedna prednost. Kada koristite PANTHEON Cloud ili Web rješenje u hostingu, podaci kompanije se sigurno čuvaju na Telekomovim serverima, a sigurnosne kopije se takođe automatski kreiraju. Ne postoji strah da će podaci biti izgubljeni ili uništeni “, dodala je Šrotova.

eKnjiženje

eKnjiženje je sistem za automatsko prepoznavanje sadržaja skeniranih faktura ili dokumenata, koji omogućava prikupljanje i prepoznavanje podataka sa papirnog dokumenta i pretvara ih u elektronski oblik, a samim tim i automatsko knjiženje u bilans stanja i glavnu knjigu. Kada koristite eKnjiženje potpuno nestaje potreba za ručnim unosom ili ponovnim unosom podataka sa dokumenata, a mogućnost grešaka je značajno smanjena. Uz to, eKnjiženje je značajno jeftinije i brže od ručnog unosa podataka. Na ovaj način, knjigovođa obavlja svoj posao brže, a uštede može prenijeti i na kupce u vidu jeftinijih usluga.

Sigurni smo da ćete jako brzo osjetiti sve prednosti ovakvog načina poslovanja.

 

Ne propustite poduzetničke vijesti i savjete

Ukoliko biste željeli mjesečno na svoj mail primati koristan sadržaj napisan iz svakodnevnih situacija vašeg poslovanja i iskustva, zabilježite to u obrascu.

X