Sigurnost i zaštita poslovnih podataka

16 nov 2020

Većina vlasnika malih i srednjih preduzeća smatra da njihovo poslovanje nije meta hakerskih napada, te ne smatraju da bi trebali preduzeti preventivne mjere. Upravo takvo razmišljanje dovodi do činjenice da je sve veći broj malih i srednjih preduzeća žrtva hakerskih napada.

Tokom pandemije COVID-19 broj ransomware (ucjenjivački software koji korisniku onemogućava pristup računarskim resursima) napada je dodatno porastao. Vanredna situacija je cyber kriminalcima dala jedinstvenu priliku da iskoriste prednost novog načina rada, rada od kuće ili drugih udaljenih lokacija koje su manje sigurne a u cilju krađe podataka odnosno zarade na prodaji istih.

Proaktivnost u zaštiti podataka i pravilna pripremljenost u slučaju nesreće, nisu samo preporučljivi, već su neophodni. Cilj ovog priručnika je podstaknuti i proširiti svijest o potrebnoj brizi o zaštiti podataka i sigurnosti unutar malih i srednjih preduzeća te vas informisati na koji način možete preventivno djelovati.

Preuzmite besplatno priručnik i saznajte:

  • Koja je cijena gubitka podataka?
  • Šta može uzrokovati gubitak podataka?
  • Kako se pripremiti i djelovati proaktivno?
  • Provjerite da li je vaše preduzeće preduzelo sve potrebne mjere?
  • Sigurnosne kopije (Backup) u cloud-u

Priručnik je dostupan na bosanskom i engleskom jeziku. Navedeni priručnik je jedan od dva priručnika namijenjena predstavnicima malih i srednjih preduzeća, koji su zainteresovani za unapređenje poslovanja primjenom digitalnih alata.

Cjelokupan program je podržan i izvodi se u saradnji sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, a u ime njemačke vlade, tj. Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke. GIZ je svojim pokroviteljstvom osigurao da oba priručnika budu besplatno dostupna javnosti. Više o GIZ-ovom projektu „Inovacija i digitalizacija u MSP u BiH“ možete saznati na www.b2bit.ba.

 

Ne propustite poduzetničke vijesti i savjete

Ukoliko biste željeli mjesečno na svoj mail primati koristan sadržaj napisan iz svakodnevnih situacija vašeg poslovanja i iskustva, zabilježite to u obrascu.

X