Poslovanje u oblaku i digitalni alati

16 nov 2020

Cloud usluge dostupne u Bosni i Hercegovini prate regionalne, često i svjetske standarde. Stepen korištenja usluga izgleda nešto drugačije. Disbalans razvoja cloud-a naspram korištenosti uglavnom je rezultat nedovoljne informisanosti preduzeća, odnosno neupućenosti u prednosti ovakvog načina poslovanja, kao i neopravdanog straha od promjena.

Na konkurentnom tržištu uspijevaju ona preduzeća koja su fokusirana na konstantno inoviranje i korištenje digitalnih tehnologija. Poslovna rješenja u oblaku pomažu preduzećima da efikasno upravljaju podacima i dokumentima. Poboljšavaju produktivnost, kontrolu i upravljanje poslovnim procesima uz značajnu uštedu resursa, a povećan stepen sigurnosti, što u konačnici rezultira povećanjem konkurentnosti. Ovim priručnikom želimo vam približiti sve prednosti savremenog načina poslovanja, tj. poslovanja u oblaku kao i korištenja digitalnih alata.

Korištenje rješenja u oblaku posebno se pokazalo bitnim u trenutnoj situaciji uzrokovanoj pandemijom COVID-19, radi potrebe mobilnosti radne snage odnosno omogućavanja bezbjednog rada od kuće.

Preuzmite besplatno priručnik i saznajte:

  • Šta omogućava cloud computing?
  • Osnovne prednosti cloud computing-a: sigurnost i niski troškovi
  • Prednosti programa u oblaku za vaše poslovanje
  • ePoslovanje i digitalni alati

Priručnik je dostupan na bosanskom i engleskom jeziku. Navedeni priručnik je jedan od dva priručnika namijenjena predstavnicima malih i srednjih preduzeća, koji su zainteresovani za unapređenje poslovanja primjenom digitalnih alata.

Cjelokupan program je podržan i izvodi se u saradnji sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, a u ime njemačke vlade, tj. Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke. GIZ je svojim pokroviteljstvom osigurao da oba priručnika budu besplatno dostupna javnosti. Više o GIZ-ovom projektu „Inovacija i digitalizacija u MSP u BiH“ možete saznati na www.b2bit.ba.

 

Ne propustite poduzetničke vijesti i savjete

Ukoliko biste željeli mjesečno na svoj mail primati koristan sadržaj napisan iz svakodnevnih situacija vašeg poslovanja i iskustva, zabilježite to u obrascu.

X