BESPLATNI ONLINE SEMINAR

Praćenje i popis osnovnih sredstava – brzo, lako i precizno uz Aporia SOKOS i PANTHEON

22
Oktobar
2020

Popis je jedan od neizostavnih postupaka s obzirom na to da se tako utvrđuje stvarno stanje imovine i obaveza u odnosu na knjigovodstveno stanje, a kako bi se posložila sva finansijska izvješća. S obzirom na to da stanje zaliha i osnovnih sredstava značajno utiču na bilans i porezne obaveze, nije svejedno kako se popis radi. Svako preduzeće ima obavezu napraviti inventuru (godišnji popis) cjelokupne imovine.

Pravilnu evidenciju i kontrolu poslovanja kroz cijelu godinu olakšava pouzdan poslovni program.

U osnovnim sredstvima evidentiramo poslovne događaje vezane uz sticanje, korištenje i prodaju osnovnih sredstava. Registar osnovnih sredstava sadrži podatke o pojedinačnim osnovnim sredstvima, njihovoj aktivaciji i sve promjene na njima. Historija promjena je uvijek dostupna. Evidencija vrijednosnih promjena osnovnih sredstava osim troškova amortizacije može uključivati promjene zbog umanjenja vrijednosti ili jačanja osnovnih sredstava. Na osnovnim sredstvima možemo držati promjene lokacija povezanih sa podacima o poslovnim subjektima te promjene obaveza vezanih uz podatke o zaposlenicima. Za osnovna sredstva, koja su također radni uređaji, možemo voditi evidenciju o intervencijama i periodičnim pregledima. 

Da bi inventura prošla kako treba, cijelu godinu moramo vršiti kontrolu izlaza i ulaza zaliha kako u samom procesu ne bi došlo do problema. Kontrola bi se trebala raditi permanentno, a nju je najlakše obavljati uz pomoć poslovnog programa, koji nam dozvoljava lepezu pregleda skladišta (maloprodaja, veleprodaja, bescarinsko skladište itd.)

Na besplatnom webinaru će vam Datalab partner ALF-OM prezentirati kako optimalno da pratite i izvršite popis osnovnih sredstava u vašem preduzeću. Pokazat ćemo:

  • Osnovna sredstva i njihov značaj za organizaciju?
  • Šta je popis osnovnih sredstava?
  • Zašto i koliko često raditi popis osnovnih sredstava?
  • Prednosti dobro odrađenog popisa osnovnih sredstava?
  • Kako da optimalno popisujete osnovna sredstva uz pomoć ALF-OM Aporia SOKOS paketa?
  • ALF-OM Aporia SOKOS aplikacija – kompletno praćenje osnovnih sredstava.
  • Integracija uvoza rezultata popisa sa PANTHEON-om i dalji koraci inventure.

 

Webinar realizujemo u saradnji sa partnerom ALF-OM d.o.o.

X