,

Značaj umjetne inteligencije (AI) u računovodstvu

10 maj 2024

Poslovni programi za računovodstvo pomažu računovođama u upravljanju i povezivanju svakodnevnih poslovnih procesa na različitim područjima, kao što su finansije, svakodnevne aktivnosti i ljudski resursi. Na taj način, računovođe mogu unaprijediti svoju efikasnost, preciznost i produktivnost automatizacijom zadataka, integracijom podataka i omogućavanjem uvida u poslovanje svojih klijenata.

Kada poslovni procesi postanu složeniji i dinamičniji, konvencionalni sistemi obično ne mogu pratiti promjenjive potrebe i očekivanja klijenata, zaposlenih i dioničara. Na toj razini dolazi do izražaja vještačka inteligencija (AI). AI predstavlja sposobnost mašina da obavljaju zadatke koji obično zahtijevaju ljudsku inteligenciju, kao što su učenje, zaključivanje i odlučivanje, posebno kada količina podataka nadmašuje sposobnosti ljudske analize. AI može unaprijediti poslovne programe (ERP) posebno na sljedećim područjima:

Napredna analitika i bolje prognoze:

AI može koristiti istorijske podatke i podatke o trenutnim uslovima za predviđanje i preporučivanje različitih operativnih aktivnosti, kao što su planiranje proizvodnje, upravljanje zalihama, kretanje potražnje i uspješnost prodaje. Također može pomoći u prepoznavanju uzoraka, trendova i anomalija u podacima te pružiti moguća objašnjenja i prijedloge za poboljšanja.

Ljudski resursi:

AI može pomoći u automatizaciji i optimizaciji aktivnosti na polju ljudskih resursa, kao što su zapošljavanje, upravljanje uspjehom, upravljanje plaćama i motivacija zaposlenih. Osim toga, AI može prilagoditi usluge ljudskih resursa individualnim potrebama i željama zaposlenika, kao što su razvoj karijere, mogućnosti cjeloživotnog učenja i povratne informacije.

Finansije/računovodstvo:

AI može pomoći u automatizaciji i optimizaciji rutinskih računovodstvenih zadataka, kao što su unos fizičkih računa u digitalni oblik (OCR), obrada transakcija i knjiženje, provjera ispravnosti računa i generisanje izvještaja. Omogućavanjem uvida u novčani tok, obrtni kapital, profitabilnost i rizik, AI može unaprijediti finansijsko upravljanje u preduzeću.

Usluge za korisnike:

AI može pomoći u pružanju bržih, jeftinijih i dosljednijih usluga za korisnike putem korištenja chatbotova, glasovnih asistenata ili drugih razgovornih sistema za odgovaranje na česta pitanja, rješavanje problema ili pružanje pouzdanih informacija.

Pametno upravljanje računovodstvenim procesima

PANTHEON Accounting prevazilazi tradicionalno računovodstvo kroz inteligentno upravljanje računovodstvenim procesima. Sa integrisanom vještačkom inteligencijom, optimizuje snimanje fizičkih dokumenata i knjiženje, praćenje troškova i upravljanje finansijskim tokovima, što donosi brže i preciznije računovodstvo. eKnjiženje u PANTHEON-u koristi tehnologiju optičkog prepoznavanja znakova (OCR), olakšavajući prepoznavanje i snimanje informacija sa fizičkih računa. Time se povećava preciznost i brzina obrade dokumenata.

PANTHEON usluge ePoslovanja, kao što su poslovni procesi, knjiženje računa i sinhronizacija e-pošte, donose efikasno upravljanje dokumentacijom i poslovnim procesima. Računovođama omogućavaju lako praćenje svakodnevnih zadataka i kontrolu nad njima.

PANTHEON Accounting i povezane usluge ePoslovanja sa integrisanom vještačkom inteligencijom otvaraju vrata novim mogućnostima u računovodstvu. One ne samo da olakšavaju obavljanje svakodnevnih poslova, već računovođama omogućavaju i bolje analize, promišljeno strateško planiranje i sveobuhvatno upravljanje računovodstvenim procesima. Digitalna transformacija računovodstva putem PANTHEON Accountinga ključna je za bolje, brže i prilagodljivije poslovanje, što predstavlja značajnu konkurentsku prednost u današnjem poslovnom okruženju.

 

Ne propustite poduzetničke vijesti i savjete

Ukoliko biste željeli mjesečno na svoj mail primati koristan sadržaj napisan iz svakodnevnih situacija vašeg poslovanja i iskustva, zabilježite to u obrascu.

X