Zašto je digitalna transformacija ključna za razvoj proizvodnih kompanija

19 nov 2021

Trenutna situacija već neko vrijeme oblikuje naš način života, ali i rada. Kriza je značajno transformisala tržište i poslovanje, a mnogi problemi pojavili su se i u proizvodnim preduzećima. Proizvođači su se tako suočili sa iznenadnom nestašicom materijala, nedostupnosti radnika kao i sa naglim padom potražnje. Sve ovo skupa snažno je uticalo na tok proizvodnje i snabdijevanje.

Uticaj covid-19 na proizvodne operacije

Cilj svih proizvodnih kompanija je da identifikuju operativne izazove sa kojima se suočavaju prilikom efikasnog isporučivanja proizvoda. To uključuje plan Industrije 4.0 za smanjenje uticaja korona krize. Razumijevanje okruženja i fleksibilni odgovor su presudni za uspješno poslovanje.

Činjenica je da će trenutna situacija uticati na naš život i poslovanje još neko vrijeme, ako ne i potpuno promijeniti način poslovanja. U dijelovima svijeta gdje su početni efekti korona krize počeli da se povlače, ozbiljne dislokacije ostale su i dalje prisutne, a lideri se neprestano suočavaju sa novim pritiscima.

Razne tehnologije Industrije 4.0 mijenjale su način na koji su proizvodne kompanije radile i prije pandemije. Međutim velika većina proizvodnih preduzeća opisuje Industriju 4.0 kao bitan element u svojoj strategiji boljeg poslovanja i prilagođavanja promjenama. Industrija 4.0 može djelovati kao važan pokretač smanjenja uticaja identifikovanih izazova u borbi protiv pandemije.

5 stubova pametne proizvodnje:

  • Planiranje poslovnih procesa

Povećajte iskorištenost linije tako što ćete planirati proizvodnju sa stvarnim kapacitetima i ograničenjima.

  • Poslovni procesi za optimizaciju procesa

Uvedite rješenja za automatsku optimizaciju procesa.

  • Učinkovito upravljanje materijalima

Integrišite rješenja za praćenje materijala i postupaka od sirovina do gotovih proizvoda.

  • Monitoring i analiza

Optimizirajte svoju proizvodnju na osnovu podataka u realnom vremenu.

  • Integracija u poslovno-informacioni sistem

Povežite sve svoje proizvodne procese i lokacije.

PANTHEON Manufacture nudi potpunu kontrolu nad cjelokupnim poslovnim procesom putem digitalne platforme. Na ovaj način dobijate potpunu kontrolu nad cjelokupnom proizvodnjom, lancem snabdijevanja, troškovima usluga i upravljanjem imovinom.

Automatsko povezivanje sa mašinama iz PANTHEON-a

Automatska linija se pokreće direktno iz PANTHEON proizvodnje, iz koje je moguće kontrolisati rad proizvodne linije u realnom vremenu.

Rješenje zovemo “Light MES”, jer se podaci o materijalima i operacijama šalju direktno iz PANTHEON-a u kontroler, koji zatim usmjerava rad strojeva i nazad u PANTHEON prenosi razne podatke kao npr. potrošnja materijala i vrijeme za operacije, zastoje, greške itd.

Prednosti

  • Korisnici PANTHEON-a će moći:
    • pratiti proizvodnju u realnom vremenu
    • uštediti jer im neće biti potrebni dodatni sistemi upravljanja proizvodnjom, već će to raditi direktno iz PANTHEON proizvodnje,
    • lakše uključiti preventivne mehanizme.
  • Pokrenuti zadaci će se kreirati automatski, što utiče na tačnost podataka i uštedu vremena.
  • Planiranje će biti preciznije i efikasnije zbog korisnosti podataka (zauzetost resursa, zastoji, popravke).

Šta donosi budućnost?

Proizvodne kompanije su tek počele da uvode Industriju 4.0, a sljedeća faza industrijalizacije – Industrija 5.0 – je pred vratima. Dok je pandemija ubrzala razvoj i pokazala dodatne potrebe za uvođenjem novih tehnologija, mnoge kompanije se i dalje bore s tim kako uvesti nove tehnologije kako bi poboljšale efikasnost i produktivnost u svom poslovanju.

Uvođenje novih tehnologija je neizbježno

Problem sa uvođenjem novih tehnologija – slično prelasku na Industriju 4.0 – prelazak na novu tehnologiju Industrije 5.0 nije tako lak. Čak i kompanije koje su već uvele stubove Industrije 4.0 u svoje poslovanje itekako su svjesne da ni za njih nema prečice. Industrija 5.0 je revolucija u industrijskim okruženjima.

Mora se priznati da mnoge kompanije uveliko zaostaju za industrijskom revolucijom u uvođenju robotske automatizacije i umjetne inteligencije u proizvodna okruženja. Isti bi digitalizaciju proizvodnih okruženja trebali uzeti kao ključnu i razmišljati, prije svega, o tome kako to što prije provesti u praksi, za dobrobit potrošača, proizvođača i zaposlenih.

Kako bi bile efikasnije, proizvodne kompanije moraju dati sve veći prioritet rješenjima koja kombinuju naprednu povezanost, naprednu automatizaciju, cloud tehnologiju, senzore, različite proizvodne procese, inteligentne algoritme i Internet stvari (eng. IoT – Internet of things) kako bi transformisali svoje poslovanje. Proizvodne kompanije tako mogu dizajnirati i proizvoditi pametnije proizvode za potrošače. Korištenjem odgovarajućeg rešenja za prikupljanje i automatizaciju podataka u realnom vremenu, dajemo značajan doprinos poboljšanju produktivnosti. Ovo, zauzvrat, pomaže ljudima u proizvodnom lancu da imaju potrebne informacije i alate kako bi bolje obavljali svoj posao i donosili brže odluke u cijelom lancu opskrbe.

Promjene koje je pokrenula Industrija 4.0. – kao i već 5.0, već su nepovratni. Ovaj proces kompanijama nudi mogućnosti sve snažnijih mašina u kombinaciji sa bolje obučenim profesionalcima za promovisanje efikasne, održive i bezbijedne proizvodnje.

Industrija 5.0 nije hir, već novi način razumijevanja proizvodnje koji ima učinkovite i pozitivne posljedice na poslovanje kompanije. Kao rezultat toga, kompanije koje ne prilagode svoju proizvodnju modelu Industrije 5.0 uskoro će zastarjeti i neće moći iskoristiti konkurentske prednosti koje nudi. Stoga će prilagođavanje procesa kompanije i njihovo pretvaranje u koncept digitalne industrije biti od ključnog značaja za osiguranje konkurentnosti kompanije.

Ne propustite poduzetničke vijesti i savjete

Ukoliko biste željeli mjesečno na svoj mail primati koristan sadržaj napisan iz svakodnevnih situacija vašeg poslovanja i iskustva, zabilježite to u obrascu.

X