, , ,

Računovodstvo u oblaku – DA ili NE?

27 okt 2021

Sa pojavom poslovnog programa za računovodstvo u oblaku, mnoge računovođe se pitaju: “Zašto bismo se uopšte mučili s prelaskom na poslovanje u oblaku, ako smo već navikli na postojeća rješenja?”.

U nastavku ćemo vam predstaviti neke prednosti oba sistema.

Kako radi program u vašem lokalnom okruženju?

Kupovina licence znači instaliranje programske opreme na vaš server, lokalno. To znači da se svi podaci pohranjuju kod vas na vašoj lokaciji.

Preduvjet: moćan hardver; ne treba vam internet.
Posebnosti: baza podataka je instalirana na vašem računaru, godišnje ažuriranje je već uključeno u cijenu za prvu godinu korištenja, a o arhivi podataka morate sami da se brinete.

Šta vam treba?
• vlastita serverska infrastruktura,
• briga o pravovremenim, redovnim nadogradnjama programa,
• godišnje ažuriranje programa,
• briga za arhiviranje i pravljenje rezervnih, sigurnosnih kopija baza podataka.

Slabosti poslovanja na vlastitoj infrastrukturi:
• sami se morate pobrinuti za blagovremenu nadogradnju softvera (mogućnost zakonske neusklađenosti);
• rizik od gubitka podataka zbog kvara računara;
• nema online veze – ograničene mogućnosti saradnje sa klijentima;
• mogućnost pristupa samo jednom računaru, osim ako nije drugačije predviđeno.

Kako radi program u oblaku?

Računovodstvenim agencijama svakako preporučujemo najam programa u oblaku kakav je PANTHEON Cloud. U sklopu PANTHEON Cloud-a sarađujemo sa vodećim telekomunikacijskim operaterom u Bosni i Hercegovini- kompanijom BH Telecom. Vaši podaci su sigurno pohranjeni u oblaku BH Telekoma i stoga su dostupni bilo gdje i bilo kada.

Koje su prednosti PANTHEON Cloud-a?
– lakša i sigurnija razmjena podataka,
– sigurno pohranjeni podaci,
– brža obrada i ušteda vremena,
– lak i brz pristup od bilo gdje,
– elektronsko arhiviranje podataka,
– redovno ažuriranje i stalna usklađenost sa zakonima,
– rad bez investicije ili plaćanje po upotrebi.

Šta je uključeno u mjesečni najam PANTHEON Cloud?
• upotreba odgovarajuće PANTHEON licence u oblaku,
• arhiviranje podataka,
• nadogradnja programa u smislu zakonodavstva i funkcionalnosti,
• iznajmljivanje i održavanje servera,
• sve potrebne licence za rad.

Slabost oblaka:
• Zavisite od brzine interneta, pa u slučaju loše veze rad može biti sporiji.

Da li se isplati prelazak na poslovanje u oblaku?

Uz program koji je sigurno pohranjen u oblaku, možete pojednostaviti mnoge zadatke koji trenutno oduzimaju dragocjeno vrijeme. Sa klijentima možete koristiti rješenja kao što je PANTHEON Web Light da vam pomognu u prikupljanju i dijeljenju dokumenata i time smanjite potrebu za ručnim unosom podataka.

Jedan primjer dobre prakse svakako je računovodstvo budućnosti. U Datalabu razvijamo alate za digitalizaciju poslovanja, kao što je eDokumentacija, koja omogućava pregledno skladištenje dokumenata koje smo do sada ulagali u fascikle; eKnjiženje koje omogućavaju prikupljanje podataka iz papirnog u elektronički oblik bez ponovnog kucanja; i unaprijed definirane poslovne procese odnosno workflow, koji nas vodi kroz procese koji se svakodnevno odvijaju u kompaniji.

Ispitajte procese u vašoj kompaniji. Kako prikupljate dokumente? Kako komunicirate i dijelite dokumente sa svojim klijentima? Postoje li procesi koji su komplikovani i koji se mogu pojednostaviti? Pronađite alate koji će vam pomoći u tome. Pronađite pravu programsku opremu.

Šta donosi budućnost?

Bit će veća brzina interneta, bolja tehnologija pretraživača i jeftinija računarska snaga na mreži. Sve ovo je pogodno za budućnost cloud usluga. Mnogo je lakše održavati program u oblaku nego razvijati i testirati desktop softver. Cloud softver donosi brži razvoj funkcija. Brži razvoj funkcionalnosti je, međutim, koristan za krajnjeg korisnika: vas.

Ovo ne znači da je desktop programska oprema osuđen na propast. Ali moderni desktop softver mora se prilagoditi povezanom svijetu i možda čak preći na hibridna rješenja. Upotreba kombinovanih rješenja znači da korisnik može povezati svoj softver sa cloud servisima (eBusiness/ePoslovanje).

Budućnost je kombinacija najboljeg iz oba svijeta: desktop programske opreme, gdje ima smisla zbog brzine, i prenosivosti na mreži, posebno pohrane u oblaku za sigurno sigurnosno kopiranje i oporavak nakon potencijalnog gubitka, te prenosivost podataka. Zamislite samo Microsoft Office i Office 365 ili Apple Numbers s ekvivalentima za desktop i oblak.

Računovodstveni program u oblaku napravio je veliki napredak u proteklom periodu. Sada je vrijeme da ozbiljno razmislite o nadogradnji.

Ne propustite poduzetničke vijesti i savjete

Ukoliko biste željeli mjesečno na svoj mail primati koristan sadržaj napisan iz svakodnevnih situacija vašeg poslovanja i iskustva, zabilježite to u obrascu.

X