,

Zašto je bitno backup-ovati?

6 feb 2017

Da li vam se ikada desilo da ste na nečemu radili satima ili čak danima? Konačno ste završili svoj posao, a onda u samo nekoliko trenutaka, zbog nepromišljenosti ili kvara na računaru, izgubite sav vaš završeni posao. Backup-om zaštitite svoje dokumente i uštedite svoje vrijeme i rad u PANTHEON-u!

Evo i kako!

Backup je proces kopiranja fajlova i foldera sa jedne lokacije na drugu. Drugim riječima, kopira i spašava sve što ste uradili, kako se, u slučaju da dođe do pada sistema ili drugih problema, dokumenti ne bi izgubili.

Regularno backup-ovanje fajlova i foldera na serveru i na klijentskim hard diskovima sprječava gubitak podataka u slučaju kvara hard diskova, kvara pri napajanju i virusnih infekcija. Ako se dogodi da podaci budu izgubljeni, a vi ste prethodno odradili regularni backup koji ste pažljivo isplanirali, možete da izvršite restauraciju podataka. Sve to je moguće i u PANTHEON-u!

Situacije kod kojih vas napravljen backup spašava: pad server, napadi zlonamjernih hakera, greške u radu prouzrokovane neispravnim komponentama i meni najdraži slučajno (nenamjerno) brisanje sadržaja ili dijelova.

Da li ste znali ?

Backup (rezervna, sigurnosna kopija) označava postupak pravljenja kopija podataka kako bi se u slučaju njihovog nepredviđenog gubitka, takve kopije iskoristile za povratak na početno stanje (restore). Važnost backup-a se najbolje može vidjeti u slučaju kada želimo da vratimo stanje na ono koje je prehodilo incidentu (disaster recovery) ili onda kada želimo da povratimo neke fajlove koji su oštećeni ili koje smo greškom obrisali.

Detaljno o Backup-u i Restore-u u PANTHEON-u

Šta je najbitnije?

Ako vaš posao ne može opstati ili pravilno funkcionirati bez određenih podataka, uputstava, formulara, itd., obavezno odradite backup istih! Nemojte dozvoliti da vam se gube važni dokumenti.

Nestanak važnih podataka može imati katastrofalne posljedice za Vašu kompaniju, jer svaki prekid rada Vas košta mnogo novca. Upravljajte i zaštitite bitne podatke za Vaše preduzeće. PANTHEON nudi sigurno i kvalitetno rješenje.

Naglasit ćemo da koliko često se backup koristi, ovisi od važnosti dokumenata za kompaniju. Pošto se radi o dokumentima sa kojim se posluje ili od kojih ovise poslovi u budućnosti, za sve poslovne dokumente možemo reći da su izuzetno bitni podaci.

Niste prepoznali korist backup-a?

93% kompanija koje izgube vrijedne podatke bankrotira u roku od 5 godina.

Ne dopustite da postanete dio ove statistike.

Gdje spašavati backup

Rezervne kopije se mogu skladištiti na spoljnim (eksternim) hard diskovima, optičkim medijima ili na USB fleš drajvovima. Ipak, najsigurnije je da se rezervne kopije skladište na nekom udaljenom serverskom računaru, koji je posvećen samo tom poslu – sigurnom skladištenju podataka.

Radite redovito backup Vaših podataka jer nije pitanje hoće li vam se desiti gubitak podataka zbog oštećenja tvrdog diska ili nekog drugog medija za pohranu nego je pitanje kada će se to desiti. Kada se desi ako imate backup možete biti mirni, jer u većini slučajeva podaci su mnogo vrijedniji od hardvera.

Mnogo ljudi je čulo za backup, zna da je korisno i potrebno, no ipak nikada ga nije uradilo. Sve što želimo je da ne budete jedan od takvih, te da s tim sačuvate svoje podatke kao i sebe od frustracija, a sa tim i mnogo vremena koje možete iskoristiti za nešto efikasnije u vašem poslu.

Zanima Vas kako backup-ovati u PANTHEON-u?

Kontaktirajte nas na 033 652 101 ili zakažite termin na email pomoc@datalab.ba

 

Ne propustite poduzetničke vijesti i savjete

Ukoliko biste željeli mjesečno na svoj mail primati koristan sadržaj napisan iz svakodnevnih situacija vašeg poslovanja i iskustva, zabilježite to u obrascu.

X