,

Sigurnosna kopija može spasiti vaš biznis

5 jul 2022

Podaci su temelj svake kompanije i njihov gubitak kompanija sebi ne može priuštiti, jer bi to značilo ogromne probleme ili čak ugrozilo poslovanje.

Ako imamo sigurnosnu kopiju važnih podataka u kompaniji, nemamo razlog za brigu u slučaju gubitka podataka te nije potrebno mnogo truda i vremena prilikom njihovog vraćanja.

Postoji mnogo scenarija u kojima možemo pristupiti podacima kompanije. Lako je zamisliti da slučajno izbrišemo e-mailove ili neki od foldera na računaru. Može se desiti i da, na primjer, nehotice prenesemo virus koji se širi na druge računare u kompaniji. Na kraju krajeva, računar se može pokvariti ili nam biti ukraden.

Razmislite o tome koliko bi vremena bilo potrebno za vraćanje vaših podataka i koliko bi vas to koštalo. Zato razmislite ponovo o rješenju problema prije nego što se dogode – napravite sigurnosne kopije u oblaku.

Uvijek dodatno čuvajte podatke

Znamo da potrebe za sigurnosnom kopijom rastu svake godine. Statistike pokazuju da veliki broj kompanija koje su privremeno ili trajno izgubile svoje podatke prestaje sa radom. Ako ne odmah, onda za nekoliko godina. Oni koji uspiju da se “oporave” dugo osjećaju posljedice gubitka podataka.

Čak i korištenjem usluga u oblaku, dobivamo veću sigurnost podataka nego da ih imamo samo na lokalnim serverima. Ali sama usluga u oblaku nije sigurnosna kopija. Imamo sigurnosnu kopiju kao garanciju da ćemo moći pristupiti podacima čak i ako iz bilo kojeg razloga nestanu na drugom mjestu.

Šta ćemo učiniti ako izgubimo sve, apsolutno sve podatke u kompaniji, uključujući i podatke kupaca i partnera sa kojima radimo? Nesreće, kvarovi, zlonamjerni napadi… to nisu stvari koje nam se ne mogu dogoditi. Iako većina donosilaca odluka danas vidi više troškova nego koristi u iznajmljivanju serverskog prostora na udaljenoj lokaciji, nisu dovoljno svjesni da stvarni troškovi slijede ako ne ulažu u sigurnost, sigurnosne kopije i zaštitu istih.

Sa sigurnosnom kopijom podataka u oblaku osiguravamo da nas, ako se podaci na ovaj ili onaj način izgube u kompaniji, još uvijek čekaju negdje drugdje. Podaci kompanije se šalju u određenom vremenskom intervalu na udaljenu lokaciju u oblaku, gdje su zaštićeni od nezgoda. Ono što je najvažnije, ako su lokalni podaci ugroženi, možemo vratiti sigurnosnu kopiju i osigurati kontinuitet poslovanja.

Šta je PANTHEON sigurnosna kopija?

Možete čuvati PANTHEON baze podataka na udaljenoj sigurnoj lokaciji u oblaku i poslovati bez brige. PANTHEON Cloud znači da pohranjujemo kopiju PANTHEON baze podataka koju koristimo na našem serveru, u data centru BH Telecoma. Na ovaj način možemo automatizirati svakodnevno kreiranje kopija najvažnijih podataka kompanije.

Znate li prednosti eDokumentacije?

Ukratko, eDokumentacija je skladište cjelokupne dokumentacije koja se koristi u kompaniji. U dokumentaciji pohranjujemo primljenu i izdatu poštu, svu knjigovodstvenu dokumentaciju, komercijalnu dokumentaciju kao što su ugovori i aneksi, tehničku dokumentaciju (npr. upute za korištenje, garantne listove…). Tako možete zaboraviti na fascikle i od sada imate sve pohranjeno elektronski i na sigurnom mjestu.

U Datalabu smo posvećeni obezbjeđenju sigurnosti podataka za klijente uspostavljanjem višeslojne zaštite poslovnih i finansijskih podataka. PANTHEON rješenja imaju ugrađene sigurnosne funkcije i standarde koji omogućavaju sigurno poslovanje u kompaniji i zaštitu podataka kako u lokalnim rješenjima tako i u cloud rješenjima.

Uspostavite pouzdan sistem zaštite podataka sa PANTHEON rešenjima. Nova dimenzija zaštite poslovnog sistema u vidu naprednih sistema za autentifikaciju na više nivoa i drugih sigurnosnih sistema osiguravaju sveobuhvatnu sigurnost podataka i potpunu kontrolu toka informacija unutar vaše kompanije.

Više o PANTHEON eServisima na https://www.datalab.ba/eposlovanje/

Ne propustite poduzetničke vijesti i savjete

Ukoliko biste željeli mjesečno na svoj mail primati koristan sadržaj napisan iz svakodnevnih situacija vašeg poslovanja i iskustva, zabilježite to u obrascu.

X