, ,

Novosti i poboljšanja u modulu Proizvodnja

23 sep 2020

Proizvodni modul PANTHEON-a je u posljednjih nekoliko nadogradnji (verzije 1001900 i 1002000) dobio veliki broj značajnih unapređenja. Modul Proizvodnje je poslije dugo vremena došao u fokus i u budućim build-ovima možete očekivati jednako bitna unapređenja. Novosti u proizvodnji jednako dolaze u obje verzije proizvodnog modula: jednostavnoj SE/ME proizvodnji i složenoj proizvodnji odnosno MF licenci.

Šta je novo u modulu Proizvodnja?

Za sami početak, user interfejs je od zadnjeg builda doživio potpuni redizajn u obje verzije proizvodnje SE/ME i MF. Redizajniranje ima za cilj lakši pregled i pretraživanje radnih naloga kao i brži rad. Pored ovoga, dodali smo dvije bitne novosti u MF licenci – popravak defektnih proizvoda i produktne varijante, o kojima ćemo detaljnije u nastavku.

Novosti u panelu obrade radnih naloga

Novosti korisničkog panela nam omogućavaju mnogo lakši i brži rad. U gornjem dijelu panela dodani su redizajnirani filteri za pregled radnih naloga. Kreiranje vlastitih filtera njihovo spašavanje i odabir su sada mnogo lakši. Filter po statusima radnih naloga je sada uveden kao integralni dio maske, jer radne naloge najčešće analiziramo i pregledavamo prema fazi proizvodnje u kojoj se oni nalaze. Promjena u jednostavnoj proizvodnji je što je sada pregled liste radnih naloga kodiran po bojama kao i u naprednijoj licenci za proizvodnju. Videa koja detaljno pokazuju novosti u panelu obrade radnih naloga možete pogledati na sljedećim linkovima:

Lista radnih naloga

Lista radnih naloga obogaćena je sa dva detalja koji pojednostavljuju rad i čine listu preglednijom. Dodana je kolona „izrađeno“ koja vizuelno i nominalno prikazuje procenat u kojem je Radni nalog završen kao razliku između kolona: planirana količina i izrađena količina. Pored broja radnog naloga dodano je dugme za otvaranje panela izrade radnog naloga, tako da sada mnogo lakše možemo raditi na radnim nalozima na samoj listi bez potrebe da otvaramo čarobnjak. Ovu novost možete pogledati ovdje.

Detalji radnih naloga

Detalji radnih naloga odvojeni su sada kao poseban panel koji se može proširivati i sakrivati kao i koristiti kao odvojen prozor, koji možemo smještati bilo gdje na dektopu. Ovo je posebno korisno ako imamo dva ekrana gdje detalje radnih naloga kao poseban prozor možemo odvojiti na poseban ekran. Na jednom ekranu možemo imati listu svih radnih naloga koje smo isfiltrirali a na drugom možemo imati detalje radnog naloga kao što je proizvod, rok izrade i drugi detalji radnog naloga. Novost na prikazima detalja radnog naloga je prikaz slike proizvoda kao i tab Dokumentacija preko kojeg direktno sa radnog naloga možemo pristupati DMS modulu kojim možemo dodavati i pregledavati svu dokumentaciju radnog naloga. Video za ove novosti pogledajte na ovim linkovima:

Pregled zaliha pri izradi radnog naloga

Kod izrade radnih naloga često u praksi možemo dobiti grešku da nam određeni materijal nedostaje. U praksi ako imamo više skladišta u preduzeću, moguće je da se materijal koji nam je potreban nalazi na nekom od skladišta koji prije nismo direktno vidjeli iz forme izrade RN. Od sada pregled zalihe po pojedinačnim materijalima je moguć pri samoj izradi RN, bez potrebe da idemo na ispise zalihe u modulu Robe. Pored toga što vidimo listu skladišta i zalihu odabranog materijala na njima, moguće je sada i direktno iz izrade birati materijal sa drugih skladišta bez potrebe da prvo pravimo prenosnicu na odgovarajuće skladište. Na ovaj način možemo lakše i brže pratiti zalihu i upravljati njenim kretanjem pri samoj izradi radnih naloga.

Rad sa produktnim varijantama

Jedna od dvije novosti koje smo spomenuli je rad sa produktnim varijantama. Ova novost se nalazi samo u MF proizvodnji budući da su nam za nju potrebne alternative sastavnica proizvoda. Kombinacijom funkcionalnosti alternativnih sastavnica i serijskih brojeva sada kroz čitavu proizvodnju od sastavnica, narudžbenice, radnih naloga, planiranja proizvodnje kao i pregleda zalihe možemo pratiti i raditi sa produktnim varijantama. Kako podešavamo produktne varijante možete pogledati na ovom serijalu videa, koji objašnjavaju kako se postavljaju produktne varijante kao i kako se koriste u različitim dijelovima proizvodnje kao što je planiranje, obrada, prenos RN i sl.:

Vođenje radnih naloga za popravke

Još jedna novost u MF proizvodnji je vođenje Radnih naloga za popravku. Kod same proizvodnje na panelima obrade radnih naloga dodani su i unaprijeđeni prozori za bilježenje defektnih proizvoda koje možemo bilježiti i stavljati na zalihu. Takve proizvode možemo kao kandidate povlačiti u Radne naloge popravke defektnih proizvoda. Kako to izgleda u praksi možete detaljnije pogledati na ovim linkovima:

 

Ne propustite poduzetničke vijesti i savjete

Ukoliko biste željeli mjesečno na svoj mail primati koristan sadržaj napisan iz svakodnevnih situacija vašeg poslovanja i iskustva, zabilježite to u obrascu.

X