Znakovi koji ukazuju na to da je vrijeme da mijenjate ERP

25 apr 2023

Pitate se da li je ikada pravo vrijeme da promijenite svoj ERP sistem? Niste sami.

Većina menadžera ili vlasnika kompanija će reći da nemaju vremena, osoblja ili budžeta da se pozabave promjenom ERP sistema. Činjenica je da nikada ne postoji idealno vrijeme za promjenu.

Promjena vašeg ERP softvera može izgledati kao zastrašujući i skup projekat, ali naknadni dobici povećane efikasnosti i poboljšanih operacija čine to dobrom dugoročnom investicijom. Ali dugoročna ulaganja i dalje nisu dobar argument za prelazak na novi sistem. Postoji razlog zašto se ljudi drže starijeg softvera: promjena softvera utiče na cijelu organizaciju i postoji strah od promjena.

Ako prihvatite činjenicu da će se vrijeme, obuka i poremećaji u organizaciji isplatiti, postoje bolji razlozi da pređete na novi ERP softver, posebno u oblaku.

Ukoliko se prepoznajete u bar 3 znaka, možda je vrijeme da razmislite o novom poslovnom softveru.

1. Neefikasnost košta

Postoje efikasniji načini za obavljanje rutinskih poslovnih zadataka. Tehnologija se brzo mijenja, a otpad od neefikasnih procesa je skriveni trošak, posebno za softver koji nije u oblaku. Zastarjeli ERP sistem takođe sve više preusmjerava resurse na održavanje umjesto da vam omogućava da usredsredite novac i energiju na rješavanje stvarnih problema.

2. Poslovne potrebe su prerasle mogućnosti poslovnog softvera

U početku, kada ste se odlučili za softver, on je zadovoljio vaše trenutne potrebe. Važno je da poslovni program podržava rast kompanije. Pogotovo ako se postepeno povećavaju troškovi održavanja i kada se povećava broj zaposlenih u timu. ERP treba da podrži i pojednostavi rast vašeg tima, a ne da ga ometa ili stvara više posla.
Pored toga i dinamika vašeg posla se promijenila. Direktori kompanija često rade sa zaposlenima ili imaju filijale na udaljenim lokacijama. Rad sa jednim poslovnim modelom koji zavisi od centralizovane kancelarije jednostavno više nije efikasan. Poslovni program mora biti povezan sa svim lokacijama i imati ažurne informacije o računima, akcijama i sl.

3. Poslovni program ne prati potrebe kupaca

Kupci, dobavljači i partneri očekuju direktan pristup podacima o obračunu, otpremi i zalihama. Oni ne žele da pozovu nekoga da bi dobili ove informacije, a vi ne želite da pravite nepotrebne pozive. Stariji sistemi nisu dizajnirani za pristup više korisnika i manje su orijentisani na korisničku podršku. ERP rješenje u oblaku može da obezbijedi trenutni pristup informacijama u realnom vremenu sa bilo kojeg mjesta. PANTHEON Granula B2B online naručivanje omogućava dobavljačima da njihovi partneri sami kreiraju narudžbe u procesu veleprodajnog poslovanja.

4. Nemate pristup informacijama u realnom vremenu

Potreba za traženjem najnovijih informacija usporava kritično donošenje odluka i smanjuje sposobnost rješavanja problema. S mogućnostima poslovne inteligencije koje su dostupne u današnjem poslovnom okruženju zasnovanom na podacima, ključno je dodati interpretativnu vrijednost ovim informacijama. Morate da znate koji dijelovi vašeg poslovanja rade, a koji ne – i to morate odmah da znate kako biste mogli brzo da reagujete.

5. Vaš ERP nije usklađen sa zakonskom regulativom

Zakonodavstvo se mijenja svake godine, a ponekad i češće. Za mnoge kompanije, zahtjevi za usklađenost sa propisima se stalno mijenjaju. Softver za poslovanje u oblaku omogućava ERP-u da ide u korak sa promjenljivim zahtjevima. eFakture, eFiskalizacija, ePDV – da li to sve funkcioniše kako bi trebalo?

Ako tražite način da ostvarite pravi uticaj na svoje troškove, povećate efikasnost i potencijal za rast, sada je pravo vrijeme da razmislite o promjeni svog poslovnog programa. Vidjećete povećanje vremena i efikasnosti skoro odmah, a oslobađanjem svog IT tima od vremena i troškova održavanja lokalnog ERP softvera, moći ćete da iskoristite svoje vrijeme i budžet za razvoj vašeg poslovanja.

Ne propustite poduzetničke vijesti i savjete

Ukoliko biste željeli mjesečno na svoj mail primati koristan sadržaj napisan iz svakodnevnih situacija vašeg poslovanja i iskustva, zabilježite to u obrascu.

X