,

Zašto su sigurnosne kopije od izuzetnog značaja?

28 jan 2022

Vjerovatno svaki put kada pomislite na sigurnosnu kopiju, pomislite na riječ “neprocjenjivo”. Izrada sigurnosne kopije traje samo nekoliko minuta, ali može uštedjeti mnogo vremena i truda, a prije svega brige. Uglavnom možemo podesiti sigurnosnu kopiju da se lako podesi kao automatski zadatak i postane redovna noćna sigurnosna kopija podataka, tako da se i ona svaki dan pohranjuje na sigurno mjesto, a mi možemo biti bezbrižni.

Ako ste ikada u nedoumici oko potrebe za sigurnosnom kopijom, uzmite u obzir sljedeću statistiku:

  • 93% kompanija koje su izgubile svoje podatke 10 ili više dana podnijelo je zahtjev za bankrot u roku od jedne godine od nesreće. [i]
  • Čak 70% svih kompanija pogođeno je velikim požarom i izgubi pristup serverima odnosno podacima, prestaje sa radom u roku od pet godina, od čega 30% u roku od jedne godine. [ii]
  • 7 od 10 malih preduzeća koja dožive značajan gubitak podataka prestaju sa radom u roku od jedne godine. [iii]

Ovo su samo neke brojke, ali one dokazuju da je pravljenje rezervnih kopija razumna poslovna odluka. Sada, pogledajmo ovaj proces detaljnije.

Nevjerovatno je kako se rijetko kompanije odlučuju za uslugu sigurnosne kopije, iako je to proces koji je zapravo ključan za kontinuitet poslovanja. Rezervna kopija se često tretira kao osiguranje – kupljena i zaboravljena dok potreba za njom ne postane očigledna. Istina je da korištenje cloud usluga pruža veću sigurnost podataka nego na lokalnim serverima. Usluge u oblaku nam pomažu da sarađujemo i povezujemo se bez obzira na to gdje radimo. Ali samo zato što stalno stvaramo podatke u oblaku ne znači da imamo potpunu kontrolu nad njima.

Razmotrite sljedeće primjere:

  • Nenamjerno brišemo sve e-mailove na vašem računu e-pošte.
  • Brišemo podatke bivšeg zaposlenika bez prijenosa podataka na drugu lokaciju.
  • Slučajno prenosimo virus koji se širi na druge lokalne računare.
  • Došlo je do kvara na računaru koji pohranjuje sve podatke koje još niste uspjeli prenijeti u oblak.
  • Neko ukrade kompjuter.
  • Dogodi se prirodna katastrofa (poplava, požar itd.).

Koliko bi vremena trebalo da se oporave svi vaši podaci i ponovo uspostavi posao ako se dogodi jedan od ovih scenarija? I koliko bi vas to koštalo? Za efikasno rješavanje ovog problema postoji sigurnosna kopija u oblaku.

Gubitak podataka košta

Većina korisnika računara nekad se suočila sa gubitkom podataka. Ako izgubite nekoliko minuta rada ili izbrišete nebitne datoteke, posljedice nisu katastrofalne. Šta ako izgubimo svu dokumentaciju kompanije i kupaca?

Većina se zbog toga ne brine, jer ne mislimo ni da bi se takav scenario mogao dogoditi. Sve previše vjerujemo u kompjutersku opremu, koja je, kao i sve stvari, kvarljiva. Mnogi ljudi nisu svjesni ozbiljnosti ovog problema, uglavnom zato što ne vide vrijednost u digitalnim podacima, a u zaštiti podataka, posebno nepotrebnih troškova, npr. iznajmljivanjem serverskog prostora na udaljenoj lokaciji.

U stvari, digitalni podaci također koštaju. Njihova vrijednost može se procijeniti izračunavanjem koliko bi koštalo da se svi izgubljeni podaci moraju ponovo inventarisati. Zamislite samo koliko bi nam vremena trebalo da ponovo unesemo sve podatke – pod uslovom, naravno, da ih uopće možemo oporaviti.

Šta je sigurnosna kopija u oblaku?

Sigurnosna kopija u oblaku omogućava kompaniji da pošalje kopiju svih podataka u oblaku na udaljenu lokaciju u oblaku gdje je zaštićena od potencijalnih katastrofa i odakle se može vratiti ako su lokalni podaci ugroženi kako bi se osigurao kontinuitet poslovanja.

Osim zaštite od gubitka podataka ili virusa, mnoge kompanije moraju osigurati podatke u oblaku kako bi ispunile industrijske standarde ili propise.

PANTHEON sigurnosna kopija

Sigurnosna kopija sa PANTHEON-om znači da pohranjujemo kopiju PANTHEON baze podataka u podatkovnom centru BH Telekoma, koju koristimo na našem serveru. Na ovaj način automatiziramo svakodnevnu sigurnosnu kopiju najvažnijih podataka kompanije. Postavljanjem odgovarajućih opcija u PANTHEON-u, vaši podaci mogu biti pohranjeni jednako bezbijedno kao oni za korisnike PANTHEON Cloud-a sa rezervnim kopijama i mogućnošću vraćanja podataka za posljednjih 7 dana, posljednja četiri petka i posljednjih 12 mjeseci.

Izvori:

[i]               National Archives & Records Administration, Washington, DC.

[ii]             Home Office Computing Magazine

[iii]            DTI/Price Waterhouse Coopers

Ne propustite poduzetničke vijesti i savjete

Ukoliko biste željeli mjesečno na svoj mail primati koristan sadržaj napisan iz svakodnevnih situacija vašeg poslovanja i iskustva, zabilježite to u obrascu.

X