Zašto je bolje da svoje online poslovanje hostujete kod lokalnog provajdera

26 jan 2023

Od kada je Internet postao neophodan alat za svako poslovanje, hosting provajderi su počeli da bivaju podjednako bitan element online biznisa. Uspjeh vašeg online poslovanja u direktnoj je vezi sa dobrim hosting provajderom, i od toga se ne može pobjeći.

Kada birate dom za vaš online biznis, postoje neke stvari koje svaki hosting provajder mora da ispuni: prostor, protok, platformu, bezbjednost, podršku, backup i još mnogo toga. Naravno, u zavisnosti od toga čime se bavite, uvijek postoje prioriteti na koje treba obratiti pažnju. Sa druge strane, globalne geo-političke prilike uticale su na to da se mnoge domaće firme okrenu domaćim provajderima. Ovo su 7 razloga zbog kojih biste trebali da svoje online poslovanje hostujete u Bosni i Hercegovini.

Iskustvo

Iako možda na prvi pogled ne izgleda tako, u Bosni i Hercegovini postoji veliki broj hosting provajdera koji uspješno rade više od deset godina. Dugotrajno poslovanje je po pravilu mjerilo dobrog rada, odmah poslije zadovoljnih korisnika. Upravo zato je bitno da pri odabiru hosting provajdera provjerite iskustva drugih korisnika, ali i uspješne projekte i listu klijenata koje provajder ima iza sebe.

Dostupnost podrške

Domaći provajder će vam uvijek biti dostupan, a u najvećem broju slučajeva tehničku podršku čine lokalni zaposleni, sa kojima je rješavanje problema uvijek mnogo jednostavnije nego kad se radi o eksternim call centrima. Ovo se odnosi i na fizičke lokacije, ali i globalna politička dešavanja. Outsourcing tehničke podrške je postao globalna praksa, pa vam se nerijetko na telefon tehničke podrške javljaju ljudi sa druge strane planete. Sa domaćim hosting provajderima ne morate brinuti o tome da li ćete moći da dobijete tehničku podršku u zavisnosti od toga šta se dešava na drugom kontinentu, a da ne pričamo o vremenskim razlikama i jezičkoj barijeri.

U većini slučajeva lokalna podrška može biti ključan faktor za online poslovanje. Od momenta implementacije, kroz sve potrebne korake tokom poslovanja, do rješavanja problema, sa lokalnim provajderima dobijate lokalne ljude koji će pomoći u procesu adaptacije i optimizacije.

Lokalni data centri

Većina hosting provajdera  se oslanja na najveće data centre u zemlji, bilo da su u pitanju državni Data centar ili neki od kompleksa velikih kompanija. Osim činjenice da su ti data centri pravljeni po visokim standardima i da obezbjeđuju nekoliko nivoa redundantosti, bilo da se radi o backup-u, izvoru napajanja i zaštiti od požara, zemljotresa ili poplava,  oni se nalaze lokalno, što znači i mnogo bržu komunikaciju i jednostavniju fizičku intervenciju bilo kog tipa.

Lokalni data centri znače da lokalni inženjeri uvijek mogu jako brzo da otklone svaki problem koji nastane i time minimizuju potencijalne probleme sa online poslovanjem.

Kontinuitet poslovanja

Cloud rješenja domaćih provajdera nude garantuju kontinuitet poslovanja i visok stepen dostupnosti čak i u slučaju neželjenih događaja na lokaciji primarnog data centra. Tradicionalne metode oporavka od neželjenih događaja su zahtjevne vremenski, a u poslovanju, vrijeme je najbitniji resurs.

Da bi se osigurao kontinuitet poslovanja, odnosno, da vaš online biznis bude dostupan 365 dana godišnje, cloud modeli hostinga predstavljaju mnogo fleksibilnije rješenje. Većina domaćih cloud provajdera u ponudi imaju modele kojima je prioritet kontinuitet poslovanja za gotovim rješenjima za brz i efikasan oporavak podataka.

Dostupnost i bezbjednost podataka

Sa lokalnim hosting provajderom svi podaci koji idu do vas i do vaših servera ne napuštaju granice naše zemlje. To znači da su podaci bezbjedni i sigurni, i da ne zavise od eksternih globalnih dešavanja i političkih aktivnosti van granica naše zemlje. Takođe, treba birati provajdere koji u svom standardnom paketu nude i SSL zaštitu  – enkripciju komunikacije koja osigurava bezbjednost podataka na oba kraja, koji su zaštićeni čak i u slučaju da neko presretne komunikaciju.

Lokalni backup podataka

Kao i sa serverima, bilo fizičkim, bilo cloud, koji se nalaze u okvirima naše zemlje, backup je jedan od ključnih faktora o kojem svako poslovanje treba da razmišlja pri odabiru svog hosting provajdera. Regularni backup podataka znači i njihov brži oporavak u slučaju neželjenih događaja, a hostovanje na lokacijama koje su fizički blizu (ne nalaze se na drugom kontinentu) znači i bržu komunikaciju u situacijama kada je vrijeme presudni faktor.

Zarad dodatne fleksibilnosti, kompanije koje imaju svoja poslovna rješenja, kao što je Pantheon ERP nude Cloud backup pakete koji automatski backup-uju sve ključne podatke, kako bi u slučaju neželjenih događaja vaše poslovanje bilo bezbjedno i kako bi se održao kontinuitet poslovanja.

Lokacija i brzina rada

Za kompanije koje većinu online poslovanja obavljaju sa lokalnim stanovništvom, izbor lokalnog hosting provajdera je ključ. To znači da će komunikacija klijent-server biti mnogo brža i efikasnija zbog fizičke udaljenosti.

Čak i kada je veliki broj posjetilaca van granica naše zemlje, lokalni provajderi mogu da ponude cloud rješenja koja su prilagođena tom tipu sadržaja, dok će vaša komunikacija sa serverom i aplikacijama koje su hostovane i dalje biti dostupna veoma brzo za svaki tip promjena i intervencija.

Domaći ili strani hosting provajder?

Sa ozbiljnim iskustvom iza sebe, domaći hosting provajderi nude specifičnosti sa kojima strane kompanije ne mogu da se bore. Podaci se čuvaju na moćnim, lokalnim data centrima koji pružaju ozbiljne prednosti po pitanju bezbjednosti podataka, koji ne napuštaju granice naše zemlje. Tu je i infrastruktura koja omogućava brz rad u lokalu, ali i pouzdanosti i backup– ključne parametre koji garantuju najbitniji aspekt vašeg online biznisa – kontinuitet poslovanja.

Za više informacija o PANTHEON hostingu pogledajte LINK.

 

 

Ne propustite poduzetničke vijesti i savjete

Ukoliko biste željeli mjesečno na svoj mail primati koristan sadržaj napisan iz svakodnevnih situacija vašeg poslovanja i iskustva, zabilježite to u obrascu.

X