, ,

Poslovna analitika u praksi

4 nov 2022

Poslovna analitika nam je potrebna da donosimo bolje poslovne odluke i time postižemo bolje rezultate. U nastavku, u intervjuu sa Fikretom Hamzagić, konsultanticom za PANTHEON iz kompanije Datalab BH d.o.o., predstavljamo poslovnu analitiku u praksi.

 

Izvještaji su važan dio poslovne analitike. Obično ih pripremamo za pregled i kontrolu operacija. Kakvo je korisničko iskustvo prilikom izrade izvještaja?

Značajno smo unapredili kreiranje izvještaja. Za bolju transparentnost i jednostavniji dizajn izvještaja, sada možemo da koristimo opciju naprednog dizajna izvještaja.

Ovu opciju vam predstavljamo u videu ispod*.

 

Izvještaji sadrže podatke iz ZEUS analiza. Da li smo pripremili i pojednostavljenja obrade podataka?

Jedno od ključnih poboljšanja u ovoj oblasti je mogućnost obavljanja pripreme podataka za nadzorne ploče i obrade kocke za OLAP analizu preko PANTHEON servera za automatizaciju.

Do sada smo, kako za obradu kocki, tako i za druge zadatke, morali smo da pravimo određene prečice sa parametrima i da ih pokrećemo.
Sada je dovoljno da izaberete bazu podataka na serveru i izaberete Automatsko pokretanje u administratorskoj konzoli.

Ovu opciju vam predstavljamo u videu ispod*.

 

U oblasti finansijskog planiranja najčešće mijenjamo formule bilansa na kraju godine. Posljedica ovakvih promjena bila bi da bi bilo teško utvrditi gdje su tačno napravljene.
Da li smo napravili korak ka računovođama i drugim korisnicima ovdje?

U oblasti finansijskog planiranja, kako bismo lakše prepoznali razliku između finansijskog plana i referentnog bilansa, osmislili smo funkcionalnost koja boji linije plana kada se mijenjaju, čime se korisniku pokazuje da formule su izmjenjene.

Promjena boje na finansijskom planiranju
U video snimku ispod* predstavljamo vam ovu opciju.

 

Šta je sa planiranjem prodaje i nabavke?

Takođe smo implementirali poboljšanja u oblasti planiranja prodaje i nabavke, što u praksi omogućava detaljniju analizu poslovanja. Kao novinu, sada možemo da vršimo analize po odgovornim licima, po bar kodovima i po nazivu artikla.

U video snimku ispod* predstavljamo vam ovu opciju.

 

Koje su nove funkcije na nadzornim pločama?

U nadzorne ploče smo dodali mogućnost korišctenja OLAP i Ad-hoc analiza. To znači da OLAP i Ad-hoc  analize mogu da se pregledaju i koriste i na nadzornim pločama.

U video snimku ispod* predstavljamo vam ovu opciju.

 

Fikreta, reci nam kako korisnik može poboljšati transparentnost nadzorne ploče, posebno u slučaju velikih količina podataka?

Ako element nadzorne ploče sadrži veliku količinu podataka, može se uvećati i dalje analizirati pomoću opcije Zoom.


Da bismo olakšali pregled velikih količina podataka, dodali smo mogućnost izračunavanja ukupnih vrijednosti u tabelarne elemente, u obliku zbira vrijednosti.
Na ovaj način korisnik više nema potrebe da ručno sumira podatke tabelarnih grafičkih elemenata, već je ova opcija već dodata elementu.

U video snimku ispod* predstavljamo vam ovu opciju.

Ne propustite poduzetničke vijesti i savjete

Ukoliko biste željeli mjesečno na svoj mail primati koristan sadržaj napisan iz svakodnevnih situacija vašeg poslovanja i iskustva, zabilježite to u obrascu.

X