Okrenimo se ka budućnosti: Novogodišnji savjeti za računovođe!

23 jan 2018

 

Da li ste vi možda knjigovođa ili računovođa? Ako jeste na pravom ste mjestu. Osim što ćemo vam standardno poželjeti uspješnu novu poslovnu godinu, pokušali smo sastaviti i nekoliko savjeta ili preporuka kako to rade savremene računovođe, čime se bave i na što oni obraćaju pozornost u 2018 godini.

Čini se kako će poslovni ambijent ove godine biti nešto povoljniji u BiH, a na svima nama je da ga iskoristimo. Ekonomski analitičari iz Direkcije za ekonomsko planiranje u BIH su za 2018 godinu prognozirali povoljniju poslovnu atmosferu, povećanje plata zaposlenima kao i pojačanje rasta javnih investicija, rast izvoza, i rast privatnih investicija.

Povoljnije poslovanje bi nadamo se trebalo podrazumijevati i više posla u firmama, a samim tim i krajnji rezultat – više posla za računovođe.

Istražili smo neke od najboljih praksi računovođa diljem svijeta, razmotrili što to sve oni rade i osmislili nekoliko savjeta za koje mislimo da bi bar malo mogli olakšati vaš posao.

Pobrinut ću se da imam sigurnosnu kopiju podataka u svakom trenutku

Sigurnosne kopije podataka bitan su dio pametnog upravljanja poslovima klijenata. Preuzmite odgovornost za vlastite poslovne podatke i podatke svojih klijenata osiguravajući da imate strukturiranu politiku koja se bavi zaštitom. Ako klijentu preporučujete svoj rad, svakako mu preporučite i sigurnosno kopiranje. Imajte u vidu da nečija sigurnost podataka ovisi o vama. Nemojte zaboraviti pojasniti klijentima da ukoliko nemaju sigurnosne kopije ostavljaju se izloženi mogućnosti gubitka podataka uslijed pada sistema, nepogoda, krađe ili bilo kojeg drugog razloga.

Proširit ću svoje usluge – savjetovati!

Razvijte svoju praksu slušanjem onoga što vaši klijenti imaju za reći. Stavite konstruktivnu kritiku u akciju. Kupci su u srcu bilo kojeg uspješnog poslovanja u kojem ste i vi zajedno sa njima. Upotrijebite sve informacije koje Vam kolege i klijenti mogu reći te ih upotrijebite kako biste 2018. mogli zapamtiti kao najbolju poslovnu godinu. Biti knjigovođa/računovođa sada uključuje mnogo više od pukog broja – vaše računovodstvene usluge mogu obuhvaćati IT podršku, procjenu rizika, osobne financije, planiranje sukcesije i strategije za poduzetnike. Na taj način možete dodati vrijednost u vaše poslovanje te postati ne samo računovođa, već pouzdani poslovni savjetnik – prepoznajući potencijalne probleme prije nego što se pojave, pronalaženje načina da svoje klijente spremite na porezne obveze i pomažući im u financijskom planiranju za budućnost. Te stvari su vašim klijentima mnogo korisnije nego jednostavno ispunjavanje usluga.

 Investirati u profesionalni razvoj

I sami ste svjesni da često morate raditi na sebi i svojim vještinama kako bi ostali u korak sa vremenom – zakonima, novim tehnologijama i načinima efikasnijeg poslovanja. Posljednjih nekoliko godina u oblasti računovodstva došlo je do napretka na području tehnologija koje računovođama olakšavaju poslovanje i svakodnevni rad. A da li vi znate iskoristiti sve što vam se nudi? Dakle jasno je da se trebate educirati – konstantno. Bilo da se radi o modernim načinima prikupljanja informacija kako biste iskoristili sve prednosti digitalizacije ili naučili neke nove vještine u svom svakodnevnom radu. Razmislite o tečajevima za operacije i programe koje svakodnevno koristite.

Pridružit ću se grupama i stranicama gdje mogu saznati više o svom radu

Ove godine podijelite svoje znanje, ali i saznajte nešto novo od svojih kolega. Društvene mreže nam nude mnogo opcija kako lakše možemo doći do informacija, podijeliti iskustva ili pomoći nekome u nevolji. Na internetu u roku od nekoliko minuta možete pronaći sve što vam treba, a ukoliko se prijavite na stranice i grupe koje redovno objavljuju korisne sadržaje, možda ćete dobiti neke informacije koje niste ni znali da vam trebaju. Vjerujemo da ste i sami svjesni da što god da radite neko drugi je vjerovatno već nekada radio. Zašto onda ne poslušati njegove savjete. Ako znate nešto dobro uraditi, nema razloga da ne naučite još bolje. Posmatrajući sve to, možda i sami da napišete neki blog i podijelite svoja znanja?

Jednostavno moram prihvatiti program na internetu

Ljudi, vrijeme je da prakticiramo ono što nam slijedi. Htjeli to neki ili ne, budućnost poslovanja je u oblaku, ili programima na internetu. Prije ili kasnije sve vodeće kompanije će koristiti cloud usluge. Za računovođe ovakav princip rada olakšava posao, a ujedno vam i ostvaruje bolju povezanost s klijentima. Zamislite da vam se kao vlasniku ili radniku u računovodstvenoj agenciji desi da imate mnogo klijenata i neki od njih posluju u cloudu a vi ne? Tehnički možda jeste izvodivo, a što je sa slikom o vašim uslugama. Prebacivanje vašeg poslovanja na oblak povećat će produktivnost i značajno smanjiti vrijeme administracije – da ne spominjemo rad s bilo kojeg mjesta.

Zaključimo, svakako da želite da Vam 2018 bude najbolja poslovna godina do sada. Svi to žele. No razlika je koliko će se netko stvarno posvetiti promjenama koje treba učiniti – odlukama koje mora donijeti!

Iskoristite sve prednosti koje Vam se nude, a osim toga i mi smo Vam na raspolaganju u svakom trenutku.

Ne propustite poduzetničke vijesti i savjete

Ukoliko biste željeli mjesečno na svoj mail primati koristan sadržaj napisan iz svakodnevnih situacija vašeg poslovanja i iskustva, zabilježite to u obrascu.

X