, ,

Digitalni alati za mobilno poslovanje

11 feb 2022

Više nego ikada prije, danas je važno biti u mogućnosti raditi, upravljati i kontrolirati svoje poslovanje bez obzira na svoju lokaciju. Pristup podacima na jednom organizovanom mjestu pomaže vam da ostanete produktivni u kancelariji, u posjeti klijentima, u pokretu ili kod kuće.

Sve više i više kompanija koje pružaju usluge na terenu okreću se poslovnom programu u oblaku kako bi poboljšale rad na daljinu. Digitalizacija terenskih operacija nije uvijek laka, pa je poznavanje i korištenje alata prilagođenih radu na terenu od ključnog značaja. Softver koji u potpunosti podržava rad na terenu osigurava efikasnije poslovanje prodajnog tima i lakše upravljanje svim informacijama koje se generišu tokom poslovanja (podaci o kupcima, prodaja, zalihe…). Ovo, zauzvrat, omogućava komercijalistima da se više fokusiraju na prodaju, a mnogo manje na dosadnu administraciju.

Koliko su digitalna rješenja za poslovanje na terenu zaista ključna?

Ako želimo da budemo konkurentni u prodaji, tehnologija nam nudi inovativne alate koji su nam potrebni za mobilnost prodaje kako bi komercijalistima na terenu olakšali svakodnevne zadatke, povećali njihovu produktivnost i mobilnost i smanjili troškove u kompaniji.

Osim toga, prodajni predstavnici na terenu mogu unositi podatke o kupcima, ažurirati, upravljati ponudama i plaćanjima, izdavati narudžbenice i pratiti zalihe materijala u skladištu. Podaci su uvijek ažurni, jer se sve prodajne informacije, uključujući ažuriranja sastanaka, putne naloge, fakture i plaćanja, automatski pohranjuju na jednom mjestu, što smanjuje vrijeme provedeno na administraciji. I što je najvažnije, softver takođe puno pomaže da se automatizuju svi poslovni procesi u kompaniji, od izdavanja naloga do plaćanja računa i automatskog upravljanja zalihama u skladištu.

Poslovni program za prodaju na terenu fokusira se na rješavanje administracije na terenu. Prodajni predstavnici moraju svakodnevno upravljati velikim brojem informacija. Stoga ima smisla razmisliti o kupovini softvera koji podržava mobilno poslovanje. Na ovaj način dobavljači mogu ublažiti mnoge administrativne i informativne izazove s kojima bi se suočili kada bi sve ove informacije unijeli ručno.

Predstavljamo vam nekoliko ključnih karakteristika koje softver treba da obezbijedi za efikasniji rad na terenu:

  1. Trenutna evidencija radnog vremena i planiranja sati na terenu

Koliko puta ste na terenu planirali biti 2 sata, a tamo završite 5 i više sati? U međuvremenu, možda ste već izgubili pojam o vremenu i uopće niste zabilježili svoje sate. Ovdje vam pomaže softver za evidenciju radnog vremena. Pored jednostavnog evidentiranja radnog vremena zaposlenih od strane kompanije, aplikacija takođe omogućava svakom zaposlenom pristup svom radnom vremenu i kontrolu godišnjih odmora, bolovanja i putnih naloga putem telefona. Koristeći mobilnu aplikaciju radnog vremena i prisutnosti, zaposleni se mogu prijaviti bilo gdje, bilo kada – u uredu, na terenu ili kod kuće.

Ovakav način evidentiranja radnog vremena neće ukrasti vrijeme, energiju ili živce vama i vašim zaposlenima. Digitalna evidencija radnog vremena donosi veću produktivnost zaposlenih, ubrzava kadrovske procese i omogućava poštovanje zakonske regulative o evidentiranju i vođenju evidencije radnog vremena.

  1. Daljinski pristup trenutnom stanju zaliha

Jeste li ikada prodali proizvod na terenu za koji ste mislili da ga ima na lageru, a onda ste saznali da više nije dostupan? Uz softver koji automatizira sve procese skladištenja, ne gubite dragocjeno vrijeme na terenu i ne čekate odgovor voditelja zaliha na status zaliha, jer je upravljanje zalihama redovno, a vaši podaci ažurni.

Sa aplikacijama za prodaju na terenu, cjelokupni inventar kompanije “živi” na jednom mjestu, a prodavci na terenu imaju pristup u realnom vremenu najnovijim informacijama o zalihama, tako da uvijek imaju pouzdane podatke kako bi stekli povjerenje kupaca, a oba su neophodna za uspješnu prodaju.

PANTHEON Web Light podržava ključne procese u skladištima, pruža brz i lak pregled robe, zaliha i narudžbi, te niz automatiziranih procesa koji osiguravaju optimalno stanje robe i zaliha.

  1. Dokumenti dostupni od bilo gdje

Uz već integirsani DMS modul, sve svoje dokumente možete imati na jednom mjestu i sigurno ih čuvati u digitalnoj arhivi. Možete da slikate dokumente koje dobijate telefonom i dodate ih u dokumentaciju, te im pristupite od bilo gdje. Knjigovođa putem programa ima jednostavan pristup računima kao i odgovorna osoba koja može potvrditi ili odbiti račune.

  1. Kreiranje putnih naloga u pokretu

Sa online putnim nalozima, proces unosa, knjigovodstva, štampanja i analize službenih putovanja uveliko je pojednostavljen – sve možete raditi putem mobilnog telefona, bez potrebe da ručno unosite podatke u tabele i šaljete ih knjigovođi.

Kada kompanija ima više sistema koji se ne mogu povezati, stvaraju se ogromne količine informacija koje nisu međusobno povezane. To smanjuje efikasnost i, što je najgore, prikazuje mnogo informacija upitne vrijednosti.

Automatizovana i integrisana softverska rešenja za prodaju na terenu omogućavaju kompanijama da drže podatke cijele kompanije na jednom mjestu. Tako su svi podaci dostupni za izvještavanje i analizu, a sve je odmah dostupno na mobilnim uređajima ili na računaru. Pristup informacijama i podacima je centraliziran i omogućen prodavačima, računovođama i menadžerima prodaje, gdje god i kad god su im te informacije potrebne.

Ne propustite poduzetničke vijesti i savjete

Ukoliko biste željeli mjesečno na svoj mail primati koristan sadržaj napisan iz svakodnevnih situacija vašeg poslovanja i iskustva, zabilježite to u obrascu.

X