,

Digitalizacija u metalnoj industriji doprinosi efikasnosti kompanije

9 aug 2023

Proizvodnja metalnih proizvoda je industrija koja se temelji na velikoj preciznosti, gdje moraju dostupnost materijala, proizvodni planovi i vještine radne snage biti usklađeni kako bi se ispunila očekivanja klijenata. Samo to po sebi predstavlja veliki izazov, ali proizvođači se također suočavaju s preprekama koje mogu dodatno otežati upravljanje profitabilnom proizvodnjom.

Poboljšana otpornost proizvodnje na smetnje

Promjenjiva potražnja, sve skuplje sirovine i nedostatak kvalificirane radne snage smanjuju marže i stvaraju veliki pritisak na operativnu uspješnost.

Tržišne uvjete teško je kontrolirati, ali nova tehnologija omogućava proizvođačima da se koriste njome i postignu efikasnije i profitabilnije poslovanje. Poslovni programi prilagođeni proizvodnji omogućavaju proizvođačima da optimiziraju procese, bolje ih planiraju te tako ubrzaju ispunjavanje rokova, smanje količinu otpada, efikasno iskoriste resurse i smanje troškove.

Ka većoj profitabilnosti putem poslovnog programa

Optimizacija rada – čak i proizvodnje – i samim tim boljeg poslovanja, ponekad proizlazi iz sitnih promjena koje jedva primjećujemo, ali zahtijevaju pažnju. To može izgledati nemoguće, posebno ako sve procese i podatke vodimo ručno. Softver za planiranje proizvodnje upravlja i uzima u obzir sve korake, uključujući zaposlene i radne uređaje, te optimizira svakodnevne operacije. Na taj način povezuje sve aspekte poslovanja pod jednim krovom. Digitalni alati omogućavaju uvid u sve podatke i osiguravaju dosljedan i visokokvalitetan proizvodni proces.

Pri odabiru poslovnog programa važno je pronaći rješenje koje obuhvaća specifičnosti pojedine industrije, jer to znači da je dizajnirano za tačno određene potrebe, kao što je proizvodnja. Početna investicija može biti veća, ali se obično vremenom pokaže da opći program ne bi pokrio sve potrebe i da bi kompanija na kraju trebala više programske nadogradnje ili čak više rješenja koja nisu nužno integrirana međusobno.

Koje funkcionalnosti treba sadržavati poslovni program za proizvodnju?

Već prema naslovu, jasno je da poslovni program za proizvodnju donosi prednosti u odnosu na opće programe. No, treba također obratiti pažnju na činjenicu da mnoga softverska rješenja za planiranje proizvodnje predstavljaju samo blage izvedbe općeg programa, što znači da neće pružiti mnogo specifičnih funkcionalnosti koje su potrebne za podršku stvarnoj proizvodnji, kao što je metalna industrija. U nastavku slijedi pet specifičnih područja koja bi trebala biti uključena u softversko rješenje kako bi pozitivno utjecalo na rad i učinkovitost proizvodnje u metalnoj industriji.

1. Planiranje materijalnih resursa

Važno je precizno planirati potrošnju materijala i time smanjiti količinu otpada – čime se upravlja troškovima. Najveći gubitak obično se događa pri potrošnji materijala. Pogotovo kod otežane opskrbe, s kojom su se kompanije suočile u posljednje vrijeme, izuzetno je važno da se materijal koristi precizno, što također utječe na ispunjavanje rokova isporuke. Integracijom tih podataka s planiranjem dostupnosti radne snage i strojeva pomažemo pokrenuti besprijekornu proizvodnu operaciju bez nepotrebnih troškova.

2. Sastavnice

Druga ključna funkcionalnost koju treba sadržavati poslovni program za proizvodnju je rad sa sastavnicama. Sastavnice su prvi, osnovni, najčešći i najvažniji element proizvodnog procesa. Postavljanje i pokretanje proizvodnog procesa puno je lakše ako su osnovne sastavnice jednostavne za unos i daljnji rad. Također je korisno ako sastavnice omogućuju dodatna podešavanja za pojedine tehnologe, kako bi se mogli pridržavati njihovih specifičnih zahtjeva.

PANTHEON Manufacture sadrži osnovne sastavnice, ali omogućava i individualno i prošireno pretraživanje. Preko predložaka omogućen je i uvoz i izvoz osnovnih sastavnica iz Excel datoteke, pri čemu program stalno provjerava moguće materijale i upozorava na greške. Radi olakšanog sveobuhvatnog rada, dodane su prečice za brži rad, prikaz slika materijala i izravna veza s eDokumentacijom.

3. Priprema ponuda

Kod izrade ponuda za klijente važno je imati sve podatke o proizvodnji na jednom mjestu – kako bismo znali da ćemo pokriti troškove i osigurati rokove isporuke. U tome pomažu izračuni troškova za potrebe materijala i radnih resursa, te izračun ostalih općih proizvodnih troškova. Naravno, ti se troškovi mijenjaju ovisno o vremenu, radnom mjestu ili zbog promjena u materijalnim troškovima i zahtjevima radne snage, ali softver obuhvaća sve dostupne ili poznate podatke i uzima ih u obzir pri pripremi ponuda.

4. Raspoređivanje radnog opterećenja

Planiranje proizvodnje je moguće samo na temelju dostupnosti materijala, kapaciteta strojeva i zauzetosti radne snage u stvarnom vremenu. Softver može uzeti sve ove podatke u obzir i pripremiti raspored, te ga prilagoditi ako se bilo što promijeni tokom proizvodnje. Na primjer, za jednu operaciju može biti potrebno više od jednog alata ili resursa prema tehničkim specifikacijama, bilo da je to redovno ili izvanredno zbog mogućeg kvara.

Odgovor PANTHEON-a na ovo pitanje je funkcionalnost “Multiresursi”. Ona omogućava da za svaku pojedinačnu radnu operaciju odredimo korištenje različitih resursa, tako da uz primarni određujemo i sekundarne, pa čak i tercijarne resurse. PANTHEON Manufacture osim toga omogućava da za svaki resurs odredimo podatke povezane s njegovom upotrebom: na primjer, definiramo različite normative (vrijeme, vjerojatnost upotrebe itd.). U praksi to znači da za jednu radnu operaciju planiramo više različitih strojeva u različitom opsegu, a program tokom određenih ili planiranih resursa neprestano izračunava normative i upozorava ako premašimo kapacitete. Postavljanje je moguće i u planiranim sastavnicama i sastavnicama radnog naloga.

5. Pregledna obrada radnih naloga

U proizvodnji su radni nalozi osnovni alat. Za učinkovit rad važno je da je radni nalog pregledan i omogućuje najbolji nadzor nad podacima na prvi pogled.

Radni nalozi u modulu Proizvodnja s PANTHEON Manufacture licencom su razumljivi, mogu uključivati slike i povezane dokumente, te uz vizualni prikaz napretka radne operacije u drvenoj strukturi jasno prikazuju fazu izrade. Dinamički filtri i odabir statusa olakšavaju pretraživanje i brzi odabir pravog naloga. U vremenskoj tablici možemo jednostavno premještati raspored operacija, a program automatski zapisuje ove vrijeme u sastavnice.

Proizvodnja metalnih proizvoda definitivno je industrija u kojoj nema mjesta za greške. Međutim, ovaj sektor je još izazovniji zbog činjenice da je izrada metala višestepeni proces, tako da postoji mnogo područja gdje se mogu pojaviti uska grla i posljedično manja učinkovitost.

Softverska rješenja u ovoj industriji dodaju vrijednost radu, omogućavajući proizvođačima da integriraju i automatiziraju ključne procese – od ponuda i procjene potrebnog rada do upravljanja zalihama i planiranja proizvodnje. Poslovni program uspješno povećava učinkovitost proizvodnje planiranjem projekata od početka ponude do proizvodne linije, tako da krajnji proizvodi mogu biti u rukama klijenata što je brže moguće (u nekim slučajevima čak i isti dan). Također omogućava smanjenje smetnji u opskrbnom lancu razumijevanjem kako dostupnost materijala i rokovi isporuke utječu na proizvodni plan i kako bi se izbjegle nepotrebne kašnjenja. Softverska rješenja također donose sljedeće prednosti:

  • Optimizaciju zaliha – nedostatak materijala vas nikada neće iznenaditi. Osim toga, optimizacija zaliha može spriječiti i prekomjerno skladištenje zaliha, osim naravno kada su prekomjerne zalihe korisne – nestabilne ili rastuće cijene čelika, na primjer, znače da je bolje imati veću zalihu.
  • Automatizaciju ručnih zadataka – svakodnevne procese obavlja tehnologija, a ne ljudi, što zaposlenima omogućava da se usmjere na zadatke veće vrijednosti (ili omogućuje racionalizaciju radne snage).
  • Potpuno praćenje kroz opskrbni lanac, proizvodnju i isporuku radi podrške klijentima, nadzora kvalitete i usklađenosti s propisima te u slučaju povlačenja proizvoda.

 

Ne propustite poduzetničke vijesti i savjete

Ukoliko biste željeli mjesečno na svoj mail primati koristan sadržaj napisan iz svakodnevnih situacija vašeg poslovanja i iskustva, zabilježite to u obrascu.

X