Računovodstveni savjeti za mala i startup preduzeća

1 jul 2021

Poduzetnici su na početku svog puta suočeni s ogromnim brojem odluka koje kasnije mogu utjecati na poslovanje. Mali poduzetnici i startup preduzeća su u velikoj mjeri odgovorni za sve aktivnosti u svojoj kompaniji – uključujući izdavanje računa, putnih naloga, ponuda itd. Naravno, većinu stvari možete raditi sami, ali radije se usredotočite na poslovni razvoj i svoj posao. Jedno od pitanja koje se ovdje postavlja je da li trebate unajmiti računovođu za svoje poslovanje? Šta je sa korištenjem računovodstvenog programa?

Računovodstvo je daleko jedan od najvažnijih aspekata pokretanja i vođenja uspješnog poslovanja. Pravilno upravljanje finansijama kompanije i to što je neko posvećen procesu ključna je komponenta uspjeha kako malih preduzeća, tako i nekoga na početku  poslovnog puta.

Jedan dio malih preduzeća propadne u prvoj godini svog poslovanja, a samo nekoliko njih posluje više od 10 godina. Poštivanje najboljih računovodstvenih praksi i iznajmljivanje ili outsourcing računovodstva može pomoći u sprečavanju problema s novčanim tokovima koji su krivi za mnoge poslovne neuspjehe.

Dijelimo s vama nekoliko računovodstvenih savjeta za koje vjerujemo da bi svaki poduzetnik trebao znati. Preduzimanjem koraka za uspostavljanje računovodstvenih procesa od početka poslovnog putovanja, mala preduzeća mogu povećati vjerovatnoću uspjeha.

Ne propustite poduzetničke vijesti i savjete

Ukoliko biste željeli mjesečno na svoj mail primati koristan sadržaj napisan iz svakodnevnih situacija vašeg poslovanja i iskustva, zabilježite to u obrascu.

X