Datalab i društvena odgovornost

Datalab dosljedno poštuje temeljna načela društvene odgovornosti:

  • pošteno i jednako ponašanje zaposlenih,
  • etičko i pošteno poslovanje,
  • poštivanje osnovnih prava čovjeka,
  • odgovorno ponašanje prema okolini,
  • pošten odnos prema lokalnoj zajednici i širem društvenom okruženju.

Odnos prema zaposlenima, korisnicima i partnerima

Zaposleni su naše ključno bogatstvo.

Nastojimo stvoriti atraktivno radno okruženje za zaposlenike i umanjiti stres koji je neizbježan u IT sektoru. U našoj industriji radna sedmica od 40 sati više je izuzetak nego pravilo, što nije slučaj sa Datalabom. Ne želimo opterećivati zaposlene prekovremenim radom, jer to direktno utječe na pad kvalitete rada. Znamo da je samo mozak koji odmara kreativan. Zbog toga radije ohrabrujemo zaposlenike da samostalno razmišljaju i prihvataju odgovornost, a poželjno je i aktivno učešće pri upravljanju preduzećem.

Vjerujemo u dijeljenje ostvarene dobiti i internog vlasništva. U Datalabu želimo da imamo visoko osposobljen kadar na svim nivoima preduzeća. Naše uposlenike odlikuje želja i posvećenost u radu, visok nivo znanja, samoincijativnost, ustrajanost i profesionalni odnos. Sa dodatnim obukama neprestano brinemo da naši uposlenici imaju adekvatno znanje pored najnovijih tehnologija.

Vjerujemo u otvorenu komunikaciju i razmjenu znanja.

Naučili smo da dijeljenje znanja donosi mnogo više koristi od skrivanja i ograničavanja. Zbog toga su naše strukture podataka dostupne i besplatne. Sličan odnos imamo u saradnji sa korisnicima i partnerima. Otvoreno priznajemo svoje greške i odmah ih objavljujemo i korigujemo. Ne skrivamo ih jer znamo da je razvoj programske opreme bez grešaka nemoguć. Isto očekujemo od svih uključenih, jer to vodi samo nižim troškovima projekta i ostvarenju ciljeva. Smatramo da je dobra saradnja ključ opstanka i uspjeha, jer u današnje vrijeme teško da pojedinačna preduzeća mogu očekivati uspjeh. U tu svrhu izgradili smo bliske veze između nas, naših partnera i naših klijenata.

Odnos prema zajednici (sponzorstva, donacije, korporativno volontiranje)

Datalabova sponzorstva i donacije

U Datalabu vodimo brigu i odgovornost prema ljudima i mjestu u kojem živimo. Kroz donacije i sponzorstva aktivno sudjelujemo u širim društvenim događajima – tokom svih godina našeg postojanja pomažemo u donacijama i sponzorstvima koliko god je u našoj mogućnosti. Svake godine doniramo do 0,3% godišnje dobiti.

Kako do donacije?

Pored donacije u gotovini doniramo i programsku opremu obrazovnim ustanovama tako da mogu educirati svoje studente sa izravno primjenjivim znanjima potrebnim u okruženju u kojem će biti zaposleni. Imajte na umu da doniramo registrovanim udruženjima od posebnog društvenog značaja.

Učešće u organizacijama

Datalab i naši zaposleni aktivno učestvuju u raznim domaćim i međunarodnim organizacijama i radnim tijelima.

Andrej Mertelj, izvršni direktor Datalaba je postao predsjednik ICT grupe Slovenian Competitiveness Council. Savez čini 7 vertikalnih grupa (IKT, zdravstvo, materijali, prevoz, farmacija, …) i 3 horizontalne grupe (finansijsko-poslovno okruženje, kreativna industrija, obrazovanje…). Na taj način nam je pružena mogućnost da korisno utičemo na usmjeravanje slovenačke vlade i pomažemo u cilju postavljanja IT industrije na mjesto koje joj pripada u modernom društvu.

KODA.SI je udruženje slovenačkih proizvođača programske opreme u okviru Udruženja za informatiku pri Privrednoj komori Slovenije. DataLab je jedan od osnivača udruženja, dok je g. Andrej Mertelj predsjednik udruženja KODA.SI

PATENTI.SI je organizacija, koja se 2005 godine borila protiv usvajanja direktive o softverskim patentima, koja bi mogla da ugrozi razvoj programske opreme u cijeloj Evropskoj skupini. Datalab je jedan od osnivača PATENTI.SI i pokriva većinu finansijskih i organizacionih potreba.

Foundation for Free Information Infrastructure je matična evropska organizacija koja se bori protiv suzbijanja inventivnosti i prevlade multikorporacija u razvoju programske opreme. Andrej Mertelj je član skupštine ove organizacije.

Datalab je član Slovenskega inštituta za standardizacijo, koja posluje u okviru Tehničkog komiteta za elektrotehniku, informacionu tehnologiju i telekomunikacije SIST/TC ITC. EURO koordinacija pri Privrednoj Komori Slovenije i Ministarstvu privrede je pripremala preduzeća na prelazak Slovenije u euro-okruženje. Predstavnici iz DataLab-a su vodili radnu grupu za pripremu informacionih sistema u KODA.SI, pripremali gradiva i na seminarima, koji su bili namijenjeni edukaciji preduzeća, predstavnik DataLab-a je predavao na pet radionica po cijeloj Sloveniji.

Radno tijelo za standardizaciju e-poslovanja pri Privrednoj Komori Srbije, a kasnije pri GS1 je namijenjeno standardizaciji i popularizaciji elektronskog poslovanja između pravnih subjekata i državnih institicija.

Slovenačka tehnološka platforma za programsku opremu i usluge, povezana sa evropskom platformom NESSI (Networked European Software & Services Initiative), predstavlja otvoreno mjesto na kojem se znanje, strategije i potencijali za brži razvoj prepliću. Slovenačka Tehnološka platforma za softver i usluge će uticati na veću povezanost i globalnu dostupnost programske opreme, e-usluga kao i brži uticaj novih znanja i tehnologija. Osnovni zadatak Tehnološke platforme je priprema i uvođenje novih pristupa, koji omogućavaju razvoj ekonomije zahvaljujući korišćenju poslovnih metoda, koji su usmjereni ka uslužnim djelatnostima.

Vrijeme je da krenemo dalje. Prijedlog akcijskog plana za promociju uvođenja e-trgovine malih i srednjih preduzeća “eMSP Slovenija 2007”.

Za dodatna pitanja kontaktirajte nas putem e-maila ili broja telefona 033 652 101.

Inicijativa eMSP

U suradnji s nekim kompanijama i institucijama razvili smo akcijski plan u kojem predlažemo mjere i aktivnosti koje će olakšati ePoslovanje između kompanija i državne uprave.

Trebate više informacija?

Pozovite nas ili nam pišite na mail. Sa zadovoljstvom ćemo odgovoriti na sva vaša pitanja.