BESPLATNI ONLINE SEMINAR

PANTHEON eKnjiženje (OCR) – Ključni korak digitalizacije računovodstva

6
Oktobar
2022

Ranije je gotovo nemoguće bilo zamisliti da skeniranjem računa omogućimo snimanje i čitanje podataka sa papirnog dokumenta u elektronski oblik te nadalje automatsko knjiženje u bruto bilans i glavnu knjigu u samo par klikova.

Glavne prednosti upotrebe eKnjiženja (OCR) su brzina pri obradi velike količine primljenih računa, smanjenje mogućnosti greške jer sistem ima razvijeno mašinsko učenje ili tzv. machine learning, što znači da će se sve većom upotrebom preciznost prepoznavanja podataka znatno povećati i obezbijediti više nego 90% pouzdanosti pročitanih podataka.

Također, u računovodstvenim agencijama pri radu sa strankama nema potrebe za fizičkim prenosom dokumenata te smo uzeli u obzir i želje korisnika za pojedinim funkcijama, a jedna od njih je razdvajanje PDF dokumenata u slučaju da se više faktura skenira u jednoj datoteci.

Upravo iz tih razloga mi u Datalabu razvili smo proces eKnjiženja u PANTHEON-u upotrebom sistema za optičko prepoznavanje znakova (Optical Character Recognition).

Na besplatnom webinaru ćemo vam prezentirati:

  • Kako grafički izgleda proces eKnjiženja u PANTHEON-u
  • Koje to sve podatke OCR sistem može pročitati i pretvoriti u elektronski oblik
  • Primjer čitanja PDF dokumenta sumarno po poreskim stopama – koji pozicije dokumenta grupiše po poreskim stopama i kreira dokument u PANTHEON-u sa onolikim brojem pozicija koliko smo imali poreskih stopa na fakturi.
  • Čitanje PDF dokumenta detaljno po poziciji – koji čita svaku poziciju sa računa posebno i kreira dokument u PANTHEON-u sa onolikim brojem pozicija koliko ih stvarno ima na računu bez bilo kakvih grupisanja.
  • Razdruživanje PDF dokumenta u kojem imamo više skeniranih faktura.
X