,

IT industrija polako ali sigurno vraća inteligenciju u modu

29 maj 2019

INTERVJU S TATJANOM VUČIĆ, IZVRŠNOM DIREKTORICOM BIT ALIJANSE

Tatjana Vučić je izvršna direktorica Bit Alijanse, asocijacije najvećih IT kompanija u Bosni i Hercegovini. Postmagistarsku specijalizaciju u oblasti strateškog menadžmenta i liderstva završila na najprestižnijem svjetskom Univerzitetu HARVARD, gdje je angažovana kao analitičar na projektima svjetskih kompanija sa akcentom na high-tech industriju. Angažovana je i na mnogim EU projektima.

Povod intervjua je gostovanje Tatjane Vučić na okruglom stolu PANTHEON konferencije “Digitalizacija 2019 u praksi” 13. juna u Sarajevu. Razgovarala: Ika Ferrer Gotić

Žena na čelu tehnološke alijanse je zacijelo nešto na što ste veoma ponosni. Svojim radom ste omogućili da IT branša više nije samo isključivo okruženje gdje muškarci vode glavnu riječ. Koliko je danas IT milje drugačiji od nekadašnjeg?

Jesam. Veoma ponosna. Izuzetno mnogo rada, odricanja i ulaganja u moju viziju budućnosti Bosne i Hercegovine me dovelo do ove pozicije, istovremeno veoma snažne i moćne a opet veoma teške i predinamične pozicije. Veoma “muške pozicije” rekla bih, ponekad pomislim da ni bataljon muškaraca ne bi izdržao ovaj tempo, ali kako inače imam mnogo “muških osobina” i energije za bar bataljon ljudi, onda mi je vrlo prirodno ovo okruženje. Zapravo, biti na čelu tehnološke alijanse, kako rekoste, nije posao u klasičnom smislu te riječi, bar za mene nije. Biti na čelu Bit Alijanse koja danas okuplja oko 75-80% ukupne IT industrije Bosne i Hercegovine, za mene je životni poziv. Ljubav prema ovom životnom pozivu mi je svakodnevna inspiracija. To je onaj ženski dio mene, emocija koja me pokreće svaki dan da iznesem sve što ova pozicija zahtjeva.

 

Kad pričamo o samom IT miljeu, nekada i sada, rekla bih da je to jedna od rijetkih industrija u kojoj se i nekada i sada isključivo cijeni znanje i inteligencija, pored svih onih vještina i iskustava koji daju dodatnu vrijednost ovim prvonavedenim vrijednostima. Dakle, to je jedna konstanta koja ne zavisi ni od vremena ni od prostora ni od bilo kog drugog faktora, i zato toliko volim ovu industriju i ponosna sam što sam dio nje.

Jedino i isključivo je važno znanje i sve ono što možete s njim da učinite, različitim tehnologijama vizionarski mijenjajući budućnost generacija koje dolaze. Biti u ovoj industriji znači uticati na budućnost direktno, odmah danas. Konačno, današnji IT milje vraća inteligenciju „u modu“ gdje IT industrija polako ali sigurno razbija popularnost Reality Show gluposti koje se dešavaju oko nas. Bosni i Hercegovini je više dosta dubioza, it’s high time za jedinu industriju koja nas vodi u perspektivnu budućnost i diže kompletno naše društvo na daleko viši nivo svijesti i razvojnog statusa. Da sumiram, današnji IT milje je mnogo agresivniji nego ikada, ali u pozitivnom smislu te riječi, agresivniji u kontekstu promjena koje mijenjaju cijelo čovječanstvo  na bolje. Privilegija je biti dio takve priče, i kako rekoste, voditi jednu od glavnih riječi odnosno igrati jednu od glavnih uloga u svemu ovome.

Imajući u vidu Vaše bogato internacionalno iskustvo u obrazovanju i radnom iskustvu, kako gledate na položaj BiH u regionalnom tehnološkom smislu? 

Ja sam vizionar, oduvijek. Gledam mnogo daleko. Gledam strateški. Gledam budućnost ne samo svoju i svoje dječice već svih ljudi oko mene, ali najviše onih generacija koje tek dolaze. Upravo iz tih razloga sam ovdje, da na osnovu svih svojih internacionalnih iskustava, kako akademskih tako i profesionalnih, “dovedem” tu budućnost koju sam vidjela tamo negdje u dalekim razvijenim zemljama, ovdje. Ovdje sam da ubrzam “dolazak budućnosti” koja se tamo negdje već uveliko dešava. Kroz svoj dugogodišnji rad i djelovanje na ovim prostorima, konstantno izazivam one intelektualno najjače koji mogu da odgovore svjetskim standardima, tu sam da ih prepoznam i da se ujedinim zajedno sa njima kako bismo što prije poveli našu državu ka poziciji regionalnog tehnološkog lidera. Veoma sam optimistična, i vrlo riješena da u punom svom kapacitetu, zajedno sa svim članicama Bit Alijanse i svim našim partnerskim institucijama, organizacijama i udruženjima učestvujem u pozicioniranju Bosne i Hercegovine visoko na regionalnoj tehnološkoj ljestvici uspješnih. Da zaostajemo za većinom svijeta, apsolutno da, ali da možemo biti u daleko boljoj poziciji u odnosu na trenutnu, još apsolutnije da.

Angažirani ste i kao analitičarka na high-tech evropskim projektima. Koje iskustvo možete prenijeti na tranziciju naše zemlje? 

EU projekti treba da nam služe kao Guideline u kom smijeru dalje treba da idemo, kako da se krećemo, šta treba da nam budu konačni ciljevi. Ne deklarativno, već suštinski. Ne koliko ćemo novca “zgrabiti” iz kojeg Evropskog fonda, već koja će biti konačna vrijednost koju će taj isti novac generisati. To treba da nam bude misao vodilja, a ne obrnuto. svaku markicu koju dobijemo iz inostranih fondova iskoristimo na najbolji mogući način da bismo što prije izašli iz te “vječite tranzicije” u kojoj smo i da se počnu ugledati na nas svi oni koji su se nekada ugledali na staru Jugoslaviju, kada smo bili sila, a ostaviše nas daleko iza sebe. Sve to je suštinski tu, u našem narodu, samo je potrebno da dođemo sebi što prije, da se osvijestimo i shvatimo gdje smo bili, gdje smo sada a gdje možemo biti. Nema tu mnogo filozofije, to je čista logika. Zdrava logika.

Koji su potencijali digitalne tranzicije BiH, a koje su realne šanse za digitalna dostignuća?

Potencijali digitalne tranzicije Bosne i Hercegovine su definitivno izuzetno veliki jer je toliko prostora za unapređenje naše države u svakom smislu, a posebno digitalnom. Nažalost, realne šanse nisu tako obećavajuće koliko i prilike za prethodno pomenuto. Međutim, ta činjenica ne treba da nas obeshrabri već upravo suprotno, treba da nas motiviše da se borimo još energičnije da iskoristimo što veći procenat tog postojećeg digitalnog potecijala koji možemo da dosegnemo.

Bit Alijansa svakim danom dokazuje spremnost naše IT industrije da se uhvati u koštac sa najvećim izazovima kada je u pitanju proces digitalne transformacije, samo treba da istrajemo na tom putu. Mnoge naše kompanije članice rade za velika svjetska tržišta i renomirane svjetske tech  kompanije, tako da je evidentno da imamo potrebne resurse. Jedino što preostaje je da budemo dovoljno odvažni da vjerujemo u sve ono što možemo čak i kad drugi pokušavaju da nas opstruišu.

Htjeli ne htjeli, moraćemo da se povinujemo svjetskom digitalnom poretku, ukoliko želimo da opstanemo. Jedino što nas može kao državu “spasiti” od svih nepotrebnih gluposti koje koče normalan razvoj, definitivno je digitalizacija.

Prema Vašem mišljenju, šta je najslabija karika u ovom procesu i kako je prevazići?

Uvijek se vraćam na isto: samo ujedinjenim snagama možemo da iznesemo svjetske poretke koji više nisu izbor već osnovna potreba egzistencije jednog naroda, ekonomije, države. Slogan Bit Alijanse “united to develop more” je formula uspjeha  digitalne transformacije Bosne i Hercegovine.

Bit Alijansa je kroz svoj IT Manifest dala značajnu postavku strateških ciljeva i popratnih prijedloga njihove realizacije u svakom stubu Triple Helix modela predstavljenog sinergijom djelovanja povezanosti tri osnovne komponente: obrazovanje-zakonodavstvo-industrija. U ovom strateškom dokumentu je detektovan potencijal razvoja naše IT industrije kao i prijedlozi rješavanja najvećih problema u procesu digitalne transformacije.

Koliko Vam je važna saradnja platforme Datalab i Bit Alijanse?

Saradnja Bit Alijanse i Datalab platforme nam je izuzetno važna jer je ona jedan pozitivan primjer svega ovoga o čemu sam prethodno govorila: pokazatelj u kom smijeru treba da idu oni koji su dorasli zadatku da uđu u proces digitalne transformacije, egzistiraju u njemu koliko je potrebno, i “digitalno transformisani” izađu kao pobjednici. Upravo odziv na PANTHEON konferenciju dokazuje da naše članice imaju osvješten stav i potreban potencijal za uspjeh u novoj digitalnoj eri. Kucnuo je čas da napravimo odlučujuće korake, korake koji nas vode u savremene svjetske tokove. Svakodnevno gledajući briljantne umove koji čine Bit Alijansu, odgovorno tvrdim da tu i pripadamo. Vjerujem da će nas ova konferencija i Datalab platforma približiti ovom cilju.

Ne propustite poduzetničke vijesti i savjete

Ukoliko biste željeli mjesečno na svoj mail primati koristan sadržaj napisan iz svakodnevnih situacija vašeg poslovanja i iskustva, zabilježite to u obrascu.

X