, ,

Da li i vaše preduzeće ove godine prelazi na poslovanje u oblaku?

6 maj 2021

2020. godina bila je, blago rečeno, izazovna za kompanije i njihova preduzeća. Konstanta poslovanja bili su poremećaji koji su pratili kompanije tokom cijele godine. Kompanije sa lokalnim rješenjima za upravljanje poslovanjem bile su prisiljene uvesti brze promjene, ali ih je sputavala potreba zaposlenih za radom na daljinu odnosno od kuće. Kompanije koje su već poslovale u oblaku, međutim, imale su veću fleksibilnost da se bolje nose sa svim promjenama koje je donio Covid-19. Sistemi u oblaku omogućavaju zaposlenim da rade bilo gdje i imaju siguran pristup potrebnim sistemima i podacima.

Pandemija ne mora biti jedini razlog da utvrdite da vaš sistem zaostaje za brzim razvojem tehnologije i vašeg poslovanja i da ne slijedi potrebe vaših kupaca.

Iako se preduzeća raduju postpandemijskom razdoblju, mnogi će morati razmotriti kako zadovoljiti različite potrebe i prioritete s ograničenim resursima. Smatrate li da se i dalje borite s lokalnim sistemima koji više ne odgovaraju vašem poslovanju, možda čak i zaostaju za nekoliko verzija jer je ponovna prilagodba ili nadogradnja dugotrajna i skupa? Možda vam izgleda da ste zaglavili u naizgled bezizlaznoj situaciji.

Dobra vijest je …

Dobra vijest je da je pojava novih tehnologija znatno poboljšala mogućnosti za prelazak na fleksibilnije poslovanje. Promjenjiva priroda poslovnih programa u oblaku daje kompanijama nove, razne mogućnosti da brzo poboljšaju način poslovanja i povećaju efikasnost prilagođavanjem, uzimajući u obzir specifičnosti kompanije. Dakle, hoće li 2021. biti godina kada će vaše poslovanje konačno preći na moderan poslovni program u oblaku?

Kako znati da li je poslovanje u oblaku pravo za vaše preduzeće?

Kada budete spremni razmotriti prebacivanje svog poslovanja u oblak, morate odgovoriti na tipična pitanja o poslovnom programu kao što su: koji su poslovni zahtjevi, zahtjevi po pitanju funkcionalnosti, zahtjevi integracije?

Kada upoređujete poslovne programe u oblaku, prije kupovine ćete procijeniti stupanj fleksibilnosti, jednostavnosti upotrebe i prilagođavanja / konfiguracije programa. Ako smatrate da je poslovna fleksibilnost presudna za vaše poslovanje u budućnosti, to bi trebalo biti vrlo važno prilikom ocjenjivanja.

PREDNOSTI POSLOVANJA U OBLAKU

 Skalabilnost i fleksibilnost – Cloud sistemi nude veću skalabilnost zasnovanu na potrebama i specifičnostima vašeg poslovanja sa manje operativnih prepreka.

Povoljno rješenje – Poslovni program u oblaku zahtijeva veoma nisku početnu investiciju. Program se plaća samo mjesečnom pretplatom.

Sigurnost – Programska oprema u oblaku pruža potpunu sigurnost i rad u skladu sa zakonodavstvom u vezi sa obradom i čuvanjem poslovnih podataka.

Digitalni arhiv – Skladištenje u oblaku nudi mnoge uštede uz funkcionalne prednosti kao što su redovne sigurnosne kopije podataka i mogućnost jednostavnog iznajmljivanja dodatnog prostora.

Jednostavna dostupnost – Jedna od najvećih prednosti sistema u oblaku je sposobnost brzog postavljanja bez dugotrajnih instalacijskih postupaka i pristupačnost bilo gdje i bilo kada. Korisnici će moći početi koristiti opremu u oblaku za nekoliko minuta. Povezivanjem na internet imaju brz pristup ažuriranim podacima u bilo koje vrijeme i bilo gdje 24/7.

Migracija tradicionalnih rješenja na poslovanje u oblaku na kraju će pomoći pri smanjenju troškova i povećanju poslovne fleksibilnosti. U trenutnom poslovnom okruženju ponekad je zaista lakše razgovarati o promjeni nego je uvoditi, štoviše, činjenica je da organizacije moraju uzeti u obzir nekoliko faktora. Ali prelazak s tradicionalnih rješenja na poslovanje u oblaku zasigurno će pomoći smanjenju troškova i povećanju poslovne fleksibilnosti s vremenom, a to je zasigurno cilj svakog poslovanja.

U nastavku pročitajte uspješne PANTHEON Cloud priče.

         

Bez obzira želite li rješenja na lokalnim serverima, rješenja u oblaku ili hibridna rješenja, možete vjerovati našim stručnjacima. Znamo da je pouzdana tehnologija presudna za poslovni uspjeh.

Nudimo mnoštvo različitih rješenja za kupovinu (onpremise) ili iznajmljivanje u oblaku (cloud). Ako niste sigurni šta vam treba, obratite se jednom od naših stručnjaka za savjet. Rado ćemo vam pomoći da pronađete pravo rješenje za vaše poslovanje. Pozovite 033 652 101 ili pišite na godigital@datalab.ba

Ne propustite poduzetničke vijesti i savjete

Ukoliko biste željeli mjesečno na svoj mail primati koristan sadržaj napisan iz svakodnevnih situacija vašeg poslovanja i iskustva, zabilježite to u obrascu.

X