Naša vizija i misija

Strategija razvoja

Datalab se fokusira na razvoj poslovnih rješenja koja su otvorena, prilagodljiva i moćna. Želimo naša rješenja da rade u svim informacionim okruženjima i korisniku omoguće slobodan izbor tehnologije u odnosu na njegove poslovne strategije.

Datalab je posvećen stalnom poboljšanju i inovacijama. Vjerujemo u sposobnost i marljivost naših zaposlenih i partnera. Njegujemo kulturu timskog rada,  zaposleni koriste najsavremeniju tehnološku opremu i dodatna znanja koja im otvaraju put za optimalnu eksploataciju i rast njihovih potencijala.

Razvijamo poslovno-informacioni sistem, koji je modularan i omogućava jednostavna proširenja sa eksternim rejšenjima naših razvojnih partnera. Našim korisnicima pružamo napredne funkcionalnosti, koje im omogućavaju da napreduju u svom poslovanju.

 

Razvojna filozofija – KAIZEN i evolucioni razvoj software-a

U Datalabu vjerujemo u evolucijski razvoj software-a. Našu ravojnu filozofiju najbolje opisuje japanski termin KAIZEN – stalna poboljšanja i napredovanje. Ovaj koncept je široko rasprostranjen u open source  zajednici, jer evolucijski razvoj dopušta brze nadogradnje po niskim cijenama. Sadržaj nadogradnje  određuje povratne informacije korisnika, javno testiranje i korisničke grupe. Prijedloge procjenjujemo i koristimo kao osnovu za promjenu specifikacije. Specifikacija promjena prati razvoj, testiranje i lokalizaciju. Tako je sve pripremljeno za izlazak nove nadogradnje. Korisnici su u mogućnosti da sami odlučuju da li će nadogradnju uraditi sami.

.

U proteklih 18 godina razvili smo metodologiju do savršenstva. Imamo posebne alate, koji automatski povlače potrebnu lokalizaciju programa. Mehanizam za praćenje korisničkih zahtjeva je usko povezan pomoću (Help Desk-a, i omogućava nam planiranje, raspoređivanje sredstava i  obavještenje korisnicima. Namjenski internet servisi, omogućuju izradu i objavu video uputstava. Razvili smo sopstvene alate za pisanje uputstava – Datalab DocuMentor, koji nam omogućava uređivanje i usklađivanje obimnih višejezičkih uputstva za korištenje. Proizvodnja namjenskih alata i posledično povećanje produktivnosti programera je jedan od glavnih razloga za uspjeh Datalaba.

Evolucijski razvoj programske opreme

Kaizen je japanska poslovna filozofija, i teži kontinuiranom poboljšanju u svim aspektima života. U stvari to je filozofija života, koja kaže da svaki aspekt života treba stalno poboljšavati. Inače, u poslovnom svijetu označava napredak svih poslovnih funkcija – od proizvodnje do upravljanja. Zahvaljujući kaizen pristupu, japanska privreda je poslije Drugog svetskog rata uspjela da se izbavi iz rasula u koje je zapala, a danas čini sastavni dio poslovanja mnogih kompanija širom svijeta. Ključni elementi su kvalitet, trud, učešće svih zaposlenih, spremnost za promjene i komunikacija.

X