Organizacije i radna tijela

DataLab i naši zaposleni aktivno učestvuju u raznim domaćim i međunarodnim organizacijama i radnim tijelima.

Andrej Mertelj, izvršni direktor Datalaba je postao predsjednik ICT grupe Slovenian Competitiveness Council. Savez čini 7 vertikalnih grupa (IKT, zdravstvo, materijali, prevoz, farmacija, …) i 3 horizontalne grupe (finansijsko-poslovno okruženje, kreativna industrija, obrazovanje…). Na taj način nam je pružena mogućnost da korisno utičemo na usmjeravanje slovenačke vlade i pomažemo u cilju postavljanja IT industrije na mjesto koje joj pripada u modernom društvu.   KODA.SI je udruženje slovenačkih proizvođača programske opreme u okviru Udruženja za informatiku pri Privrednoj komori Slovenije. DataLab je jedan od osnivača udruženja, dok je g. Andrej Mertelj predsjednik udruženja KODA.SI. PATENTI.SI je organizacija, koja se 2005 godine borila protiv usvajanja direktive o softverskim patentima, koja bi mogla da ugrozi razvoj programske opreme u cijeloj Evropskoj skupini. DataLab je jedan od osnivača PATENTI.SI i pokriva većinu finansijskih i organizacionih potreba. Foundation for Free Information Infrastructure je matična evropska organizacija koja se bori protiv suzbijanja inventivnosti i prevlade multikorporacija u razvoju programske opreme. Andrej Mertelj je član skupštine ove organizacije. Datalab je član Slovenačkog instituta za standardizaciju, koja posluje u okviru Tehničkog komiteta za elektrotehniku, informacionu tehnologiju i telekomunikacije SIST/TC ITC. EURO koordinacija pri Privrednoj Komori Slovenije i Ministarstvu privrede je pripremala preduzeća na prelazak Slovenije u euro-okruženje. Predstavnici iz DataLab-a su vodili radnu grupu za pripremu informacionih sistema u KODA.SI, pripremali gradiva i na seminarima, koji su bili namijenjeni edukaciji preduzeća, predstavnik DataLab-a je predavao na pet radionica po cijeloj Sloveniji. Radno tijelo za standardizaciju e-poslovanja pri Privrednoj Komori Srbije, a kasnije pri GS1 je namijenjeno standardizaciji i popularizaciji elektronskog poslovanja između pravnih subjekata i državnih institicija.

Slovenačka tehnološka platforma za programsku opremu i usluge, povezana sa evropskom platformom NESSI (Networked European Software & Services Initiative), predstavlja otvoreno mjesto na kojem se znanje, strategije i potencijali za brži razvoj prepliću. Slovenačka Tehnološka platforma za softver i usluge će uticati na veću povezanost i globalnu dostupnost programske opreme, e-usluga kao i brži uticaj novih znanja i tehnologija. Osnovni zadatak Tehnološke platforme je priprema i uvođenje novih pristupa, koji omogućavaju razvoj ekonomije zahvaljujući korišćenju poslovnih metoda, koji su usmjereni ka uslužnim djelatnostima.

Iniciativa eMSP

U saradnji sa drugim preduzećima i institucijama, napravili smo Akcioni plan, dokument u kojem preporučujemo mjere i aktivnosti, koje će ubrzati korištenje e-poslovanja između privrede i države.

X