Istorija preduzeća Datalab

DataLab je danas vodeća slovenačka kompanija za razvoj poslovne informatike, o čemu svjedoči referentna lista i četiri osvojene za redom nagrade – Best of Infos – Finalist award u periodu od 1999. do 2002. Oracle EE & CIS Partner, partner godine 2007., European Seal of Excellence 2008., zlatna nagrada Najbolja e-rješenja i srebrna nagrada Najbolje e-preduzeće (JAPTI) kao i brojna druga priznanja.

Preduzeće DATALAB d.o.o. su 03. septembra 1997. godine u Ljubljani osnovali Andrej Mertelj i Tomaž Teyrovsky sa ciljem razvoja integralnih poslovno-informacionih sistema za mala i srednja preduzeća. Preduzeće su osnovali kao odgovor na bankrot preduzeća GEKKO, d.o.o. u kojem su bili zaposleni, a Andrej je u njemu bio i partner. Preduzeće GEKKO je imalo raširenu mrežu prodavnica računarske opreme i u to vrijeme je bilo drugo po snazi sa robnom markom slovenačkih personalnih računara (PowerPlus). Preduzeće je došlo u probleme upravo zbog nepreglednosti poslovanja, što je bilo posljedica slabe informacione podrške. Andrej je postavio za cilj da nijedan preduzetnik, zbog neodgovarajuće poslovne programske opreme, ne smije da doživi “havariju”, koju je doživio on sam. Slogan Pretvorite podatke u dobit, je naš moto od početka i jasno pokazuje našu misiju. Upotrebom savremenih informacionih tehnologija želimo da pomognemo preduzećima u transformisanju podataka, koji nastaju u poslovanju, u veći profit. Iz toga slijedi naše čvrsto uvjerenje da je informaciona tehnologija samo nužni sastavni element, koji preduzeću treba da pomogne u stvaranju rezultata (povećanja profita), a ne da je samoj sebi svrha.

Početna ekipa od tri zaposlena stručnjaka je postavila osnove transakcijskom programskom paketu DataLab HERMES. Na ovom programu smo izgradili integralni poslovno-informacioni sistem DataLab PANTHEON™. Nakon godina početnog rasta s uobičajenim razvojem i podrškom programske opreme, u 2000. godini smo zaključili da naš cilj možemo da ostvarimo samo sa širokom bazom korisnika. Implementacija i podrška su postali usporavajući faktori i preduzeće je trebalo da se usmjeri u drugom pravcu. Razmišljanje je stvorilo partnerski kanal Datalab, oji je omogućio podjelu posla između DataLaba (razvoj, koordinacija) i partnera (prodaja, implementacija i održavanje). Naše centre podrške u Ljubljani, Mariboru i Kopru smo sa spin-offom pretvorili u samostalna preduzeća u vlasništvu tadašnjih zaposlenih. Nakon prilično turbulentne godine, u kojoj smo zbog reorganizacije osjetili priličan pad prihoda, nova organizacija se dobro postavila i danas predstavlja jedan od najbrže rastućih preduzetničkih grupacija u jugoistočnoj Evropi. Reorganizacija nam je pomagala kod uspostavljanja fokusa i transparentnih poslovnih procesa u našem preduzeću i sve široj partnerskoj mreži.

Datalab može da se definiše kao softversko preduzeće, koje se iz garaže podiglo do Ljubljanske berze. Ispunili smo svoja osnovna očekivanja i istovremeno smo odgovorni prema društvu i okolini. Željeli smo da dokažemo da se i u Evropi može ostvariti vizija visokotehnološkog preduzeća. Decembra 2003. godine na osnivačkoj skupštini osnovano je preduzeće DATALAB Tehnologije, d. d., novo dioničarsko društvo, u kojem većina zaposlenih posjeduje dionice.

Ekipa sodelavcev Datalaba pred Ljubljansko borzo

Sljedeći korak je bio u junu 2008 kada je Datalab d.d. počeo da se kotira na Ljubljanskoj berzi (oznaka dionice: DATR), čime smo postali prvo tehnološko preduzeće, koje se kotira na toj berzi. Tačno dvije godine kasnije, 30.06.2010, proslavili smo jubilarnog 20.000-og korisnika PANTHEON-a, 27.02.2013 smo proslavili 30.000 korisnika, a 31.03.2015 smo dobili do 40.000-og korisnika.

Datalab je danas vodeća slovenačka kompanija za razvoj poslovne informatike što može da potvrdi referentna lista kao i četiri puta zaredom osvojena titula Najboljši na Infosu – Finalista godine 1999, 2000, 2001 i 2002, Oracle EE& CIS Partner of the Year godine 2007, European Seal of Excellence 2008 i 2012, zlatna nagrada Najbolja e-rješenja i srebrna nagrada Najbolje e-preduzeće (JAPTI) i mnoga druga priznanja.

Budućnost

Naš posao nikada neće biti završen. Želimo da stvorimo našim korisnicima alat pomoću kog će izvlačiti maksimum iz podataka. Želimo da povećamo jednostavnost upotrebe i pokrijemo segmente poslovanja, koje još uvek ne pokrivamo. Rešavanje izazova, koje nam svima donosi E-poslovanje i s njim povezano snižavanje troškova, biće jedno od najvažnijih područja našeg rada.

Time stižemo bliže do svog cilja – razvoj najboljeg poslovno informacionog sistema za mala i srednja preduzeća, kao i pomaganje ovom najvažnijem segmentu privrede da lakše pre(živi).

X