Razumijevanje kulturnih razlika – koliko se razlikujemo i koliko smo isti?

27 jul 2018

Ako ste ikada poslovali na ovim prostorima (Adriatic, ex-Yu, region zapadnog Balkana ili kako god da se sada zove) sigurno ste mogli da čujete kako svako za sebe tvrdi da je specifičan i da to nešto, što se „tamo negdje“ radi, ne može da „prođe“ na ovom tržištu. Najčešće su u pitanju nijanse, ali su one toliko važne da izazivaju dosta nesuglasica između ljudi sa različitih podneblja. E to je kultura. U svojoj najjednostavnijoj formi, definicija kulture bi mogla da se svede na rečenicu „mi to tako radimo ovde“.

Dakle, riječ je o načinu na koji se stvari rade. Način se često razlikuje i u okviru iste nacionalne kulture u zavisnosti o kom specifičnom dijelu govorimo: geografija, grupa, dio i sl. imaju uticaj.

Na primjer, možemo prepoznati neke opšte odlike švajcarske kulture u nacionalnom okviru, međutim treba imati na umu da postoje itekako različite kulturne norme i u okviru švajcarske kulture, jer među Švajcarcima ima podgrupa Njemaca, Francuza i Italijana svako sa svojim kulturnim naslijeđem. Čak i u okviru njemačkog govornog područja, u Švajcarskoj postoje kulturne razlike između onih u istočnoj i centralnoj oblasti Švajcarske.

 

Ne propustite poduzetničke vijesti i savjete

Ukoliko biste željeli mjesečno na svoj mail primati koristan sadržaj napisan iz svakodnevnih situacija vašeg poslovanja i iskustva, zabilježite to u obrascu.

X