,

Poslovni periodi izvještavanja – postoji li zaista kraj godine

15 jan 2018

Ustaljeno je mišljenje kako je kraj godine period velikih obaveza, gužvi i preopterećenosti zbog završetka poslovne godine. Činjenica je da većina preduzeća tek u ovom periodu sumira rezultate i pregleda stanje svojih financija, često s iznenađujućim rezultatima, posebno u domeni bilance stanja i uspjeha

Jednostavniji poslovi se uvijek odlažu obzirom da će biti vremena obaviti ih kasnije.

Uz adekvatan poslovni softver, redovan i ažuran unos podataka i evidenciju poslovnih događaja moguće je imati uvijek ažuran poslovni rezultat i u skladu sa tim donositi poslovne odluke. Sa takvim softverskim alatom ne treba čekati «kraj godine» i tek onda saznati svoj poslovni rezultat.

Ako je cilj svake kompanije dugoročno održivo poslovanje uz sticanje profita, onda i izvještavanje mora da prati takve poslovne aktivnosti.

Novo osnovno sredstvo, izlaganje na sajmu, oglašavanje ili  neke druge investicije podrazumijevaju i računovodstvenu evidenciju. Zašto čekati famozni kraj godine?

U uređenim poslovnim sistemima (čitaj: velike, ozbiljne kompanije) problem redovnosti i sveobuhvatnosti je riješen tako što su aktivnosti u vezi sa izvještavanjem uvedene u redovnu periodičnu proceduru izvještavanja.

Na različitim nivoima razvoja kompanije i u skladu sa potrebama poslovnih cjelina (odjeljenja) izvještavanje će imati svoje različite podatke, format i informacije.

U tom smislu treba razlikovati periode izvještavanja. Kako se poslovanje ubrzava drastično razvojem tehnologija. Primjera radi, prodaja, marketing i sl. imaće potrebu za, praktično, dnevnim izvještavanjem o stanju otvorenih poslovnih prilika, potencijalu i očekivanim prilivima po osnovu ovih prodaja. Nabavka isto, dok će neke druge službe moguće imati duži vremenski period izvještavanja.

<!– [if gte mso 9]>

Ne propustite poduzetničke vijesti i savjete

Ukoliko biste željeli mjesečno na svoj mail primati koristan sadržaj napisan iz svakodnevnih situacija vašeg poslovanja i iskustva, zabilježite to u obrascu.

X